W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Kousebandslangen

Van de talloze soorten en ondersoorten van de kousebandslangen (geslacht Tamnophis) die verspreid voorkomen in Noord- en Midden-Amerika, zijn betrekkelijk weinig gemakkelijk verkrijgbaar. Er bestaat weinig belangstelling om hen te houden. Dat is jammer, aangezien zij een interessante en aantrekkelijke groep vormen en een welkome afwisseling kunnen vormen met de knaagdieren etende, schuwe colubriden en boa-achtigen. Het zijn actieve voedselzoekers, vaak in waterrijke leefgebieden, en ze voeden zich voornamelijk met vissen en amfibie�n. Sommige soorten eten alleen wormen, terwijl een paar andere ook knaagdieren eten wanneer ze volwassen zijn.
In vergelijking met colubriden van dezelfde afmetingen verlangen ze een groot onderkomen, en hokken van plastic dozen zijn voor hen niet erg geschikt. Huisvest u hen liever in grote glazen terraria of in houten kisten met een glazen voorkant. Pasgeboren jongen kunnen wel in plastic dozen worden gehouden. De gewone warmteregeling met temperatuurgradatie is noodzakelijk en ze koesteren zich graag in de warmte van een lamp, hoewel dit niet echt essentieel is. De temperatuur ligt 's zomers tussen de twintig en dertig graden Celsius, met een beduidend lagere temperatuur in de winter als hun met hen wilt fokken. Dit is waarschijnlijk niet voor alle soorten essentieel, maar helpt wel om het paringsgedrag tussen mannetjes en vrouwtjes te synchroniseren. Ze houden van een grote drinkbak waarin ze zich kunnen onderdompelen, maar de bodemlaag houdt u altijd droog, anders krijgen ze al snel wondjes en blaren op hun buik.
Hun voeding is lastiger dan die van de soorten die knaagdieren eten. Ze kunnen het gemakkelijkst met vis worden gevoerd; broedlingen geeft u guppen en de volwassen dieren goudvissen. De meeste dieren zullen ontdooide vis aanvaarden, maar vermijd vitaminegebrek. Een paar van de robuustere soorten eten jonge muizen wanneer ze groot genoeg zijn, en in het algemeen is dit voor hen een veel bevredigender dieet.
Kousebandslangen paren in het voorjaar en de vrouwtjes dragen de embryo's verscheidene maanden met zich mee voordat zij laat in de zomer of in de herfst levende jongen baren. De grootte van de worp varieert per soort aanzienlijk, en soms per ondersoort, en het is bekend dat uitzonderlijke grote vrouwtjes wel tot honderd jongen kunnen baren. Gebruikelijker zijn worpen van tien tot twintig jongen. De jongen worden van de ouders gescheiden, maar kunnen bij het opgroeien wel in kleine groepen worden gehouden. U moet oppassen wanneer zij met wormen worden gevoerd, want twee exemplaren beginnen vaak ieder aan een kant van de worm te eten en dan kan de ��n de ander opeten wanneer ze elkaar in het midden ontmoeten. Ze kunnen apart gevoed worden of u kunt bij het voeren toezicht houden met een schaartje bij de hand. Met geschikte voeding groeien ze snel en kunnen het volgende voorjaar geslachtsrijp zijn, dus na acht tot tien maanden. De verzorging is voor alle soorten gelijk.
Opmerking : lintslangen, Thamnophis sauritus en T.proximus behoren tot hetzelfde geslacht als de kousebandslangen, maar zijn toch iets anders. Ze zijn veel slanker en de meeste willen geen wormen eten. Bovendien accepteren sommige ook geen vis en eten alleen amfibie�n, wat hun verzorging nogal lastig maakt. Ze hebben kleine worpen tot zes zeer tengere jongen, die moeilijk groot te brengen zijn.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer