W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

Kroonbasilisk

De Basiliscus plumifrons leeft in bossen en wordt tachtig cm lang.
Het mannetje van de kroonbasilisk vertoont een indrukwekkende kam op rug en staart en een opvallende helm op de kop. De vijf Basiliscus-soorten lijken zeer veel op elkaar en kunnen alleen door de verschillende vormen van de helm van het mannetje onderscheiden worden. Deze helmen zijn bij het wijfje weinig ontwikkeld en ontbreken bij jonge dieren.
Deze leguaan met lange poten behoort tot de weinige viervoeters die op twee poten kunnen lopen. Ze verheffen zich op hun achterpoten en rennen in een halfopgerichte houding, waarbij de lange staart omhoog gehouden wordt voor het evenwicht. Dit laatste is van vitaal belang, want als er een te groot stuk van de staart af is kan de basilisk zich niet meer op zijn achterpoten oprichten.
Volwassen dieren kunnen een snelheid van elf km per uur bereiken, maar slechts over kleine afstanden. Basilisken kunnen zelfs enkele meters over rimpelloos water rennen, door de oppervlaktespanning omhooggehouden, en vervolgens zwemmen als ze niet langer op het wateroppervlak kunnen blijven.
De basilisk is overdag actief en voedt zich met vruchten en kleine dieren, waarvoor hij vaak in bomen klimt. In de voortplantingstijd legt het wijfje tien tot vijftien eieren, die na tachtig dagen uitkomen.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google