W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vogels
 

De kwartelkoning

Orde : Gruiformes - familie : Rallidae - geslacht : Crex en soort Crex crex. De kwartelkoning, ook wel landral genoemd, is een lid van de Rallidae-familie van rallen, waterhoenen en koeten.
De kwartelkoning, die eerder gehoord dan gezien wordt, is een schuwe vogel die zich meestal schuilhoudt tussen hoog gras en ruige vegetatie. Hij komt zelden in het open veld, maar zijn paringsroep en zijn raspende, piepende en tsjirpende geluiden zijn tijdens de drukke paartijd dag en nacht te horen.
Mannetjes- en vrouwtjeskwartelkoninkjes vormen meestal voor de duur van de paartijd een stel. Maar in sommige gebieden paren de mannetjes met twee of meer vrouwtjes, die ofwel eieren in hetzelfde nest leggen, of in een nest vlak daarbij. Het vrouwtje maakt een met gras bekleed kuiltje of een ondiepe kom van grassen en halmen op de grond, tussen hoge begroeiing in een weiland, hooiland of bij een haag. Ze broedt ongeveer twee en een halve week op haar eieren. De kuikens worden geboren met donkerbruin tot zwart dons en worden de eerste week door hun moeder verzorgd. De kuikens zijn al snel mobiel, en na drie tot vier dagen rennen ze rond en voeden zichzelf. Als ze vijf weken oud zijn, zijn ze onafhankelijk. Kort daarop legt de moeder vaak een tweede legsel.
De kwartelkoning, als hij rechtop staat 26 cm hoog, zit het liefst in dichte grasbegroeiing die even hoog of ongeveer vijftig cm hoog is. Hoewel het dier het liefst in vochtige weilanden zit, gaat hij zelden naar erg moerassige gebieden, maar zit voornamelijk in drogere gedeeltes van veenmoerassen. Vanaf eind augustus begint de kwartelkoning aan zijn jaarlijkse verre trektocht, vooral naar het oostelijke deel van zuidelijk Afrika waar hij naar open tropische graslanden en savannes gaat. De meeste vogels trekken via Egypte en vliegen tijdens de nacht op geringe hoogte.
Met zijn stevige snavel die geschikt is om gras en zaden of een worm op te pikken, is de kwartelkoning goed uitgerust om alles te vinden wat hij nodig heeft, zonder de beschutting van de dichte begroeiing te moeten verlaten. De beste tijden om te eten zijn de dageraad en de avondschemering, wanneer hij achter prooi aan rent. Boven aan het menu staan insecten, van kevers en vliegen tot krekels, libellen en motten, naaktslakken, spinnen en aardwormen. Als het regent komt een scala aan prooi te voorschijn.
De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de kwartelkoning niet zo bedreigd is als er gevreesd werd, daar grote aantallen vogels in Oost-Europa en Rusland leven. In West-Europa liepen hun aantallen lange tijd sterk terug en in veel streken is de vogel nu zeldzaam.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer