WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dossier gezondheid

Dossier Gezondheid

Lachen is goed voor het hart

Dat blijkt uit een wetenschappelijke studie van de universiteit van Maryland in Baltimore, die in het februarinummer van het vakblad Heart verschijnt.

Bij het lachen worden de bloedvaten wijder en daardoor gaat er meer zuurstof naar het hart, zo bewees de studie van het team rond Michael Miller. Aan de andere kant snoeren angst en schrik de bloedvaten dicht en remmen ze op die manier de bloedsomloop.

Komedie en oorlogsfilm
Miller en zijn collega's lieten 20 proefpersonen scènes zien uit een komedie en een oorlogsfilm. Bij het zien van de fragmenten uit de komedie "There's Something about Mary" verwijdden de bloedvaten van 19 deelnemers en verhoofde de bloedtoevoer naar het hart gemiddeld met 15 procent. Bij het zien van de beelden uit de oorlogsfilm "Saving Private Ryan" verkrampten 14 proefpersonen dusdanig dat de bloedtoevoer naar het hart gemiddeld met 47 procent afnam.

Vergelijkbaar met sport
Het effect van lachen is vergelijkbaar met de positieve invloed van sport, zo luidt het. Angst en droefenis daarentegen verhinderen de toevoer naar de hersenen op eenzelfde manier als een woedeuitbarsting of de inspanning bij het oplossen van een moeilijk wiskundevraagstuk.  

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google