W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Lavendel

Lavendula angustifolia.

In het westelijk deel van het Middellandse-Zeegebied behoort de lavendelstruik tot de plaatselijke flora. Vanwege de aangename geur en de mooie bloempjes wordt de lavendel ook graag in tuinen bij de huizen geplant. De lavendel houdt van zon en van een lichte, droge en kalkhoudende grond. De vermenigvuldiging geschiedt door zaad, stekken of scheuren van oude wortels. De lavendel is een blijvende halfstruik die bij ons echter gemakkelijk bevriest. De uitgebloeide takken worden kort afgesneden zodat ze in het voorjaar weer kunnen uitlopen. De afgeschudde blaadjes kunnen bij een matige temperatuur worden gedroogd. Uit de nog gesloten, aarvormige bloempjes wordt door destillatie olie gewonnen die in de cosmetische en zeepindustrie wordt gebruikt. Lavendel moet al heel vroeg in de geschiedenis bij het baden zijn gebruikt, want de naam van deze plant is afkomstig van het Latijnse woord 'lavare', en dat is wassen. Tegenwoordig wordt de lavendel vooral in de Provence, maar ook in Hongarije en Joegoslavi� verbouwd. De bloempjes van de lavendel geuren te sterk en daarom worden voor keukengebruik alleen de blaadjes gebruikt. Ze zijn bitter en kruidig, zodat men eerst aan de smaak ervan moet wennen. Dat is ook de reden waarom de lavendel als keukenkruid in Midden-Europa weinig bekend is. In landen waar lavendel wordt gekweekt, is het echter een typische specerij, zeker in de Franse, Spaanse en Italiaanse keuken. De blaadjes worden gebruikt bij gebraden schapevlees, gestoofd vlees, visgerechten, vissoepen, salades en groenten. In enkele Zuideuropese landen behoren lavendelblaadjes tot de populaire kant-en-klaar kruidenmengsels.
 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google