W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     


Rubriek : Aquariumvissen

Levendbarende vissen

In het zuiden van de Verenigde Staten, West-Indi� en de landen in Midden- en Zuid-Amerika tot in het noorden van Argentini� komen veel levendbarende tandkarpers voor (Poeciliidae). Ze leven in zowel zoet als in brak water. De tweevormigheid van de seksen is typerend. Bij de mannetjes is de aarsvin een voortplantingsorgaan dat gonopodium wordt genoemd. De grootste soorten zijn niet langer dan 20 cm. De mannetjes zijn meestal kleiner dan de vrouwtjes. Een aantal keer per jaar worden eieren geproduceerd. Het aantal jongen per baring varieert per soort : soms zijn het er een paar, soms ook honderden. De pasgeboren jongen zijn volledig ontwikkeld en meteen in staat onafhankelijk te leven. Het vrouwtje is een aantal malen drachtig van ��n bevruchting.
Levendbarende vissen die in gevangenschap leven, hebben veel plantaardig en dierlijk voedsel nodig. De vrouwtjes van veel soorten zijn kannibalistisch en moeten direct van hun jongen gescheiden worden. Dit is mogelijk door het zwangere vrouwtje in een drijvend broedbakje te houden; de jongen zwemmen dan door een spleet naar buiten en blijven zo buiten haar bereik.
Vlak na hun geboorte beginnen de jongen te jagen op fijngewreven levend voer; ze eten ook droog en kunstmatig voer. Ze groeien snel. Tijdens genetische proeven of tijdens het kweken van de mooist gekleurde exemplaren moeten de jonge mannetjes en vrouwtjes zo snel mogelijk van elkaar gescheiden worden en apart opgroeien. De meeste soorten produceren geelachtige en albinovarianten; die mutanten worden geselecteerd voor aquariumhouders.

� 2005 - WORLDEXPLORER

Website inhoud en vormgeving : Carine Duclos

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be