W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Levensduur van slangen

Het is vrijwel onbekend hoe oud slangen in het wild kunnen worden. In gevangenschap worden ze in veel gevallen waarschijnlijk ouder omdat ze beschermd worden tegen ziekten, parasieten en roofdieren, en omdat ze kunnen beschikken over een regelmatige aanvoer van voedsel.
De meeste colubriden, zoals koningsslangen en rattenslangen, kunnen in gevangenschap zo'n twaalf tot vijftien jaar oud worden en ze kunnen zich tot aan het einde van hun leven blijven voortplanten. Soorten met een actievere levensstijl, zoals kousebandslangen en racers, worden gemiddeld net iets minder oud, terwijl grotere slangen zoals pythons en boa's een stuk ouder kunnen worden.
Als ze goed gevoed worden terwijl ze jong zijn, worden de meeste middelgrote slangen geslachtsrijp wanneer ze twee jaar zijn. Andere doen er drie jaar of langer over, vooral als ze groter zijn of als ze hibernatieperioden ondergaan, wat hun groei natuurlijk afremt. Geslachtsrijpheid wordt bereikt wanneer slangen ongeveer halfvolgroeid zijn. In tegenstelling tot vogels en zoogdieren hebben slangen een onbepaald groeipatroon. Dit betekent dat ze hun hele leven lang kunnen blijven doorgroeien, hoewel de snelheid ervan bij het ouder worden afneemt.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer