WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Poolgebieden

Levensvormen aan de zuidpool

Landschap
Vaste menselijke bewoners kent het zuidpoolgebied dus niet. Het is voornamelijk het domein van de vogels, onder andere van de albatros (de grootste zeevogel ter wereld) en van de parmantige, soms kleurrijke pinguÔns. Als de GentoopinguÔn zijn einde voelt naderen trekt hij zich terug bij een massagraf. De zes meter lange stormvis is de haai van de zuidpoolzeeŽn. Onvervaard stort hij zich op de vijf maal zo grote vinvis, alleen maar omdat hij verzot is op het vlees van diens tong. De rest laat hij namelijk ongemoeid.
De zuidpool is niet het grootste, maar wel het hoogste continent ter wereld. Het is ongeveer cirkelvormig, met het Palmer Schiereiland (of Graham Land) als een venijnige vinger uitgestrekt in de richting van Kaap Hoorn. Het grootste gedeelte van dit gebied ligt binnen de poolcirkel. Aan de grenzen van dit continent verrijzen reusachtige bergen, die landinwaarts echter verdwijnen en overgaan in de grootste hoogvlakte die onze planeet kent.
De zuidpool is een dood land, maar in de omringende zeeŽn krioelt het van vreemde schepselen. Dat komt omdat de grote temperatuurschommelingen het leven aan land ondraaglijk maken.

Temperatuur
Hartje winter kunnen de temperaturen zo ver dalen, dat vissen die met een net worden gevangen, ogenblikkelijk vervriezen wanneer ze aan de oppervlakte komen. De temperatuur van het zeewater blijft echter constant in de buurt van het vriespunt en aan dit koude rijk kunnen de schepselen zich in elk geval aanpassen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer