WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De liervogel

Orde : Passeriformes - familie : Menuridae - geslacht : Menura en soort : Menura novaehollandiae. De liervogel is één van de slechts twee diersoorten binnen zijn familie.
Hoewel schuw en vaak moeilijk te zien in het halfduister van de Australische bossen, is de liervogel bekend vanwege zijn spectaculaire hofmakerijen van het mannetje. Gedurende de paartijd besteedt een mannetje uren aan het verleiden van een reeks vrouwtjes met een oogverblindend vertoon van golvende veren en welluidende zang.
Zoals veel vogels met een extravagant verenkleed, zoals wilde fazanten en paradijsvogels, is de liervogel een ongrijpbare bewoner van dichte bossen. Zijn belangrijkste leefgebieden, de gematigde en subtropische regenwouden van Zuidoost-Australië, zijn grotendeels verdwenen of versnipperd geraakt. Tijdens de nacht roest deze vogel veilig hoog in het kronendak, buiten bereik van de bodembewoners onder de roofdieren. Overdag foerageert hij echter op de bosgrond. Deze vogel is geen sterke vlieger - het liefst klapwiekt hij stevig met de vleugels en glijdt dan door de lucht. Gewoonlijk vertrouwt hij op zijn scherpe ogen en lange poten om uit de problemen te blijven.
Aan het einde van de winter verandert de mannetjesliervogel van een solitair schepsel in een flamboyante ladykiller. Verspreid over zijn territorium maakt hij aarden heuveltjes. Op deze podia vertoont hij zijn zangkunsten, terwijl hij zijn zilveren staartveren boven zijn kop uitwaaiert. Deze show trekt al snel een vrouwtje aan en het mannetje danst om haar heen, schuddend met zijn staart en klikkende en rinkelende geluiden makend. Na de paring verliest het mannetje zijn belangstelling. Het vrouwtje bouwt een gewelfd nest voor haar ene ei. Ze doet lang over het uitbroeden en verlaat het nest geregeld om eten te zoeken. Het kuiken wordt tot acht maanden door zijn moeder gevoed, voor het zijn eigen territorium opeist.
Deze vogel eet insecten, spinnen, aardwormen en vergelijkbare beestjes die hij op de grond kan vinden. Een liervogel eet zelfs schorpioenen ondanks de krachtige steken van dit dier. Hij graaft tot twaalf cm diep in de bosbodem en grijpt alle diertjes die te voorschijn komen. Ook pikken ze in rottend hout, op zoek naar kevers, vette keverlarven, duizendpoten en houtluizen. Dit soort prooi is volop te vinden in het milde Australische klimaat. Daarom hoeft de vogel zijn dieet zelden aan te passen of verder te trekken om voedsel te vinden.
In de negentiende eeuw waren de staartveren van liervogels zeer gewild als decoratie voor hoeden en werd er meedogenloos jacht gemaakt op deze dieren. De soort werd gered dankzij veranderingen in de mode en intensieve campagnes door vroege vogelbeschermers. De soort staat echter opnieuw onder druk nu de dichte bossen in de gematigde zone waar hij leeft geleidelijk worden terug gedrongen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer