Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Lijsterbes
Sorbus
aucuparia.
De lijsterbes behoort tot de familie van de roosachtigen en
groeit overal in West- en Midden-Europa, Noord-Europa zelfs
binnen de poolcirkel, als een bladverliezende, snel groeiende
struik of boom die twee meter hoog maar niet opvallend oud
wordt. De lijsterbes is vorstbestendig en draagt in het voorjaar
witte schermbloemen die in het najaar tot rode vruchten rijpen,
de bessen. De bladeren zijn oneven geveerd en krijgen in de
herfst een rode kleur. De veelbloemige bloemschermen verspreiden
een sterke geur. De bloeitijd is in mei en juni en de vruchten
worden in september en oktober rijp. Voor culinair gebruik
worden lijsterbessen onderschat. Ze hebben een ietwat bittere,
aromatische smaak en doen, mede door de kleur, aan veenbessen
denken. Lijsterbessen worden gebruikt voor het maken van
siropen, compotes en wijnen en voor het op smaak brengen van
rundsvlees, wild en roomsauzen. Lijsterbessen bevatten veel
pectine, geleren zeer goed en daarom gebruikt men ze ook voor de
bereiding van geleien, soms in combinatie met andere vruchten,
die een smakelijke toevoeging bij vlees en vis betekenen. Ook in
gedroogde toestand boeten de lijsterbessen niets van hun waarde
in. De vruchten van de zoete lijsterbes zijn qua smaak milder en
minder wrang dan die vruchten van de overige soorten.