W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Lijsterbes

Sorbus aucuparia.

De lijsterbes behoort tot de familie van de roosachtigen en groeit overal in West- en Midden-Europa, Noord-Europa zelfs binnen de poolcirkel, als een bladverliezende, snel groeiende struik of boom die twee meter hoog maar niet opvallend oud wordt. De lijsterbes is vorstbestendig en draagt in het voorjaar witte schermbloemen die in het najaar tot rode vruchten rijpen, de bessen. De bladeren zijn oneven geveerd en krijgen in de herfst een rode kleur. De veelbloemige bloemschermen verspreiden een sterke geur. De bloeitijd is in mei en juni en de vruchten worden in september en oktober rijp. Voor culinair gebruik worden lijsterbessen onderschat. Ze hebben een ietwat bittere, aromatische smaak en doen, mede door de kleur, aan veenbessen denken. Lijsterbessen worden gebruikt voor het maken van siropen, compotes en wijnen en voor het op smaak brengen van rundsvlees, wild en roomsauzen. Lijsterbessen bevatten veel pectine, geleren zeer goed en daarom gebruikt men ze ook voor de bereiding van geleien, soms in combinatie met andere vruchten, die een smakelijke toevoeging bij vlees en vis betekenen. Ook in gedroogde toestand boeten de lijsterbessen niets van hun waarde in. De vruchten van de zoete lijsterbes zijn qua smaak milder en minder wrang dan die vruchten van de overige soorten.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google