WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Linus Pauling

Pauling, Linus Carl (Portland, Oreg., 28 febr. 1901 - Big Sur, [Calif.], 19 aug. 1994), Amerikaans chemicus en fysicus, bleef na zijn promotie in 1925 aan het California Institute of Technology te Pasadena verbonden, van 1927 tot 1929 als assistant-professor, daarna van 1929 tot 1931 als associate-professor en van 1931 tot 1964 als gewoon hoogleraar in de chemie, en was daarbij van 1937 tot 1958 hoofd van de afdeling scheikunde en chemische technologie. In 1949 werd hij president van de American Chemical Society. Van 1963 tot 1967 leidde hij het Center for the Study of Democratic Institutions in Santa Barbara (Cal.). In 1967 werd hij hoogleraar in de chemie aan de universiteit van Californië te San Diego en in 1969 aan de universiteit van Stanford. Sinds 1974 is hij hoogleraar aan het Linus Pauling Institute of Science and Medicine.
1. Werk
Hij heeft vele bijdragen geleverd tot de kennis van de kristalstructuren met behulp van röntgendiffractieanalyse, waarbij hij de structuur van een aantal silicaten, waaronder kleimineralen, voorspelde. De theoretische berekening van ionstralen is van hem afkomstig. Nog grotere bekendheid verwierf hij met zijn theoretische onderzoekingen over de atoombinding, in het bijzonder van de aromatische verbindingen. Uitgaande van quantummechanische beginselen heeft hij een wiskundige benadering gegeven voor de beschrijving van resonantiesystemen. Zijn grote veelzijdigheid komt tevens tot uiting in zijn onderzoekingen op biochemisch gebied, nl. over de driedimensionale structuur van eiwitten, waarin hij met een geheel nieuw inzicht is gekomen en zijn ontdekking dat de sikkelcelanemie wordt veroorzaakt door een afwijking in het hemoglobinemolecule, als gevolg van een genmutatie. Hij ontving in 1954 de Nobelprijs voor chemie voor zijn onderzoekingen over de aard van de chemische binding en haar toepassing op de structuur van complexe verbindingen.
2. Anti-kernwapen
Sedert de jaren vijftig is hij een van de felste tegenstanders van proeven met kernwapens en wijst hij in lezingen en publicaties op de mogelijke gevolgen van verhoogde radioactiviteit voor de mens. In 1963 werd hem de Nobelprijs voor de vrede van 1962 toegekend.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer