W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

De longloze salamander

Orde : Caudata - familie : Plethodontidae - geslacht : Verschillende en soorten : Verschillende. De Caudata-orde kent tien watersalamander- en salamanderfamilies.
Deze amfibie�n kunnen zonder longen ademen en dat maakt de longloze salamanders fascinerend. Hun zuurstof krijgen ze binnen via de huid en de binnenkant van de bek. Ze komen vooral in Noord- en Zuid-Amerika voor en hebben vele manieren ontwikkeld om aan roofdieren te ontsnappen. Ze zijn perfect aangepast aan het leven in vochtige omstandigheden.
Longloze salamanders hebben zich aangepast aan een leven in allerlei leefgebieden. Ze komen voor in snelle stromen, bosgebieden en zelfs woestijnen. Sommige soorten leven in grotten; andere hebben zich aangepast aan een leven in de bomen met een grijpstaart, zoals de slangachtige Mexicaanse boomsalamander Zoals veel soorten van zijn familie is de rode salamander (zie foto) een beetje giftig, en versterkt dit door een veel giftiger dier na te doen, de roodgevlekte watersalamander. Roofdieren laten hem daarom met rust. Een andere slimme tactiek die de rode salamander gebruikt, is om zijn kop en staart omhoog te houden en zijn lijf in een U-vorm te buigen, zodat zijn waarschuwingskleuren zeer goed zichtbaar zijn.
De salamander broedt op verschillende tijden van het jaar, afhankelijk van de soort. Het vrouwtje legt zo'n honderd eieren in het water of op een veilige plaats op het land, onder stenen, in spleten of aan de onderzijde van houtblokken. Als de larven uitkomen, zijn ze al helemaal gevormd. Veel larven zijn waterdieren en hebben vederachtige kieuwen. Salamanders kunnen meerdere jaren in dit stadium doorbrengen voordat ze een metamorfose ondergaan. Ze verliezen dan hun kieuwen en kruipen het land op als jonge volwassene.
De meeste salamanders zijn nachtdieren, die vooral 's nachts jagen en eten. Net als de meeste salamandersoorten voeden ze zich voornamelijk met ongewervelde dieren, die ze opsporen door hun geurspoor te volgen. Hun favoriete voedsel zijn wormen, hoewel van grote salamanders wel bekend is dat ze zelfs kleinere soortgenoten opeten. Longloze salamanders behoren tot de weinige dieren die in staat zijn om hun bovenkaak omhoog te houden om op prooi te jagen en deze op te eten. Bij erg heet weer houden ze zomerslaapjes. In de meer noordelijke delen van hun gebied houden ze bij kou een winterslaap.
In plaats van door longen te ademen, wisselen de salamanders zuurstof en koolstofdioxide uit via de oppervlakte van hun huid, die rijkelijk voorzien is van bloedvaten. Ze kunnen zo tot wel negentig procent van de zuurstof die ze nodig hebben door hun huid binnenkrijgen. Dat kan ook met de hulp van de binnenkant van hun bek, die gevuld is met bloedvaten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer