W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

Loopkever

Klik voor een hoger kwaliteits afbeelding Loopkevers zijn meestal slanke en beweeglijke insecten. Het zijn meestal roofdieren. Ze hebben lange poten en sterke bovenkaken waarmee ze wormen, insecten en andere kleine dieren kunnen pakken. De prooi wordt eerst buiten het lichaam met een verteringssap opgelost en daarna opgezogen.

De loopkevers komen vooral �s nachts uit hun schuilplaatsen tevoorschijn. Ze hebben een donkere kleur of ze zijn opvallend kleurrijk zoals bijvoorbeeld de bekende schalebijter.
Deze heeft een groene bovenkant en hij komt veel in onze tuin voor. Het dier kan zich met zijn lange poten goed redden. Omdat zijn achtervleugels geatrofieerd zijn kan hij niet vliegen.
Zijn voedsel bestaat uit rupsen en wormen. De kever grijpt ze met zijn krachtige bovenkaken en hij spuit een bruin verteringssap in de wonden. Het sap maakt de massa zacht. Hierdoor kan het zonder problemen door de kever worden opgezogen. Wanneer de schalebijter bedreigd wordt scheidt zijn achterlijf behalve het verteringssap ook nog een stinkende vloeistof af.
Andere loopkevers zijn de bijzonder mooi gekleurde zandloopkevers en de poppenrover die ook in bomen jaagt.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer