WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

De loopvogels van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is net als Madagascar lang voor het ontstaan van de zoogdieren gedurende een periode van ongeveer tweehonderd miljoen jaar geïsoleerd geweest. Madagascar ligt betrekkelijk dicht bij Afrika, maar Nieuw-Zeeland ligt zo ver van het vasteland  van Australië, dat de zoogdieren het niet konden bereiken. De vleermuizen waren als enige zoogdieren in staat om op eigen kracht naar het eiland te komen. Er leven op Nieuw-Zeeland twee soorten vleermuizen.
Het totaal ontbreken van inheemse zoogdieren op Nieuw-Zeeland bracht met zich mee dat er veel ruimte over was. Het waren voornamelijk de loopvogels, die zich aanpasten om de beschikbare ruimte in te nemen. Oorspronkelijk leefden op Nieuw-Zeeland slechts drie typen landdieren. Het waren de loopvogels (waarvan er één, de kiwi - zie foto, het nationale symbool is geworden), de kikkers (waarvan drie zeldzame en primitieve soorten op het eiland leefden) en een aantal reptielen (zoals gekko's, skinken en de tuatara of brughagedis). De tuatara is een hagedis. Hij is als enige overgebleven van een groep reptielen die honderd miljoen jaar geleden is uitgestorven. Met de eerste mensen kwamen de hond en de rat op Nieuw-Zeeland.
De enorme loopvogels of moa's kregen het meest van de hond te lijden. Er waren van deze vogels op Nieuw-Zeeland negentien soorten. De moa's behoren tot dezelfde groep als de Afrikaanse struisvogel, de Australische emoe en de Zuidamerikaanse nandoe. De hond ging op de moa's jagen, niet alleen als roofdier, maar ook als jachthond van de oorspronkelijke bewoners. Het gevolg was dat de moa's al gauw waren uitgeroeid, waarschijnlijk al voordat de Europeanen omstreeks 1800 naar Nieuw-Zeeland kwamen. Het dierenleven van Nieuw-Zeeland heeft sindsdien een totaal ander aanzien gekregen. In 1950 leefden er op beide eilanden 29 verschillende zoogdierensoorten. Ze waren van overal ter wereld ingevoerd. Er waren zeer verschillende dieren onder, zoals muizen, buideldieren en elanden. Verder voegden zich honderden vogelsoorten van elders bij de inheemse vogels van Nieuw-Zeeland. Er kwamen lijsters, beo's, leeuweriken, reuzenijsvogels, vinken, pauwen en nog allerlei andere vogels.
Tot de niet-vliegende vogels van Nieuw-Zeeland behoren de kiwi, de takahé (een waterhoen), de kakapo of uilpapegaai en de wek (een rallensoort). De kiwi is familie van de uitgeroeide moa's. De kiwi is veel kleiner dan de moa en bovendien is het een nachtdier. Vermoedelijk ontkwam hij door deze eigenschappen aan het lot dat de moa's trof. Er zijn van de kiwi twee soorten. Hij heeft in tegenstelling tot de meeste vogels de neusgaten aan de punt van zijn snavel en daardoor een goed reukvermogen. De vleugels van de kiwi doen geen enkele dienst. Ze zijn zo klein, dat ze schuilgaan onder de veren. De takahé is schitterend gekleurd. Men heeft lange tijd gedacht dat hij was uitgestorven. Maar in 1948 ontdekte men hem opnieuw in het nationale park Fjordland op het Zuider Eiland. Uit fossiele overblijfselen blijkt dat de takahé eens wijdverbreid was over zowel het Noorder Eiland als het Zuider Eiland. Nu leeft hij echter voornamelijk in de Murchison Bergen. De takahé is zeldzaam geworden en wordt door de wet beschermd. Hij brengt de zomer door in de dalen. Tijdens de winter verblijft hij in bossen van altijd groene bomen.
Ook de kakapo of uilpapegaai is op het nipperjte aan uitroeiing ontsnapt. Hij werd in het nauw gebracht doordat de hermelijn jacht op hem maakte en doordat zijn leefgebieden door kudden herten werden bezet. De kakapo is nu één van de zeldzaamste vogels van Nieuw-Zeeland. Hij leeft als buurman van de takahé in de bossen van Fjordland. De kakapo heeft eenuilengezicht, maar is een papegaai. Hij is van boven mosgroen en van onderen groengeel. Hij voedt zich met vruchten, gras en wortels. Het is een nachtdier. Overdag trekt hij zich terug in een tussen de boomwortels gegraven hol. Een enkele keer klimt hij in een boom. Later zweeft hij dan naar beneden. Hij kan namelijk niet echt vliegen. Hij heeft weliswaar goed ontwikkelde vleugels, maar zijn borstspieren zijn niet sterk genoeg om zijn vleugels goed te laten werken.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer