WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    


Rubriek : Carine's Kattenpagina

Maine Coon

Land van herkomst : Verenigde Staten
Andere benamingen : Maine Shag

Een Amerikaanse reus en een vriendelijke 'wilde kat'

Volgens de legende zou de Maine Coon het resultaat zijn van de liefde tussen een wilde kat en een wasbeer of raccoon. Een kruising die genetisch onmogelijk is, maar die is ingegeven door het feit dat de vacht en de staart van deze kat aan een wasbeer doen denken.
Hij is afkomstig uit de Verenigde Staten, uit de staat Maine. Hij zou ontstaan zijn uit kruisingen tussen Angora katten die door zeelieden uit het Midden-Oosten waren meegebracht; Engelse katten die met de eerste kolonisten meegekomen waren, Russische en Scandinavische katten en kortharige Amerikaanse boerderijkatten.
Het strenge klimaat in deze streek van de Verenigde Staten heeft deze robuuste kat gevormd. Hij is te beschouwen als het eerste Amerikaanse kattenras.
Captain Jencks, een wit-zwarte kat, is de eerste Maine Coon die in 1861 met succes op de kattententoonstelling van Boston en New York werd voorgesteld. Dit ras vormde in 1895 eveneens een hoogtepunt op de show in de Madison Square Garden van New York. De modetrend met de Perzen en de Siamezen drong de Maine Coon gedurende een halve eeuw op de achtergrond. Rond 1950 herontdekte men het ras. Sinds 1980 is het in volle opgang. In 1960 werd de rasstandaard opgesteld. De C.F.A. en de F.I.Fe hebben het ras respectievelijk in 1976 en 1983 erkend. Ondanks het feit dat het om één van de belangrijkste rassen ter wereld gaat, blijft hij toch zeldzaam in Europa en Frankrijk, waar hij in 1981 geïntroduceerd werd. In Nederland wordt dit ras steeds populairder. Het ras is de laatste jaren erg geëvolueerd. Hij is groter, hoger en wilder van uiterlijk geworden.

Algemene kenmerken
Zeer groot, gewicht 4 tot 10 kg, gelijkmatig gebouwd, erg gespierd lichaam, stevige botten, geeft een krachtige en robuuste indruk, lange stugge haren.
Karakter/bijzonderheden
Evenwichtig en kalm. Deze zachte reus, die een rustige kracht uitstraalt, is een sociale, weliswaar dominante, maar niet agressieve kat. Vriendelijk, erg gehecht aan zijn baas. Speels, sportief, een goed jager, hij heeft ruimte nodig. Een grote tuin is beter geschikt dan een appartement. Door zijn robuustheid doorstaat hij de strenge winters. De puberteit bij de poezen treedt pas laat op. De kittens groeien traag en zijn pas na drie tot vier jaar volwassen.  Ze zijn eenvoudig in de verzorging. Een wekelijkse borstelbeurt volstaat om de vacht te onderhouden.
 

© 2005 - WORLDEXPLORER

Website inhoud en vormgeving : Carine Duclos

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be