W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Makarios III

Makarios III, oorspronkelijk: Michael Christodoulos Mouskos (Ano Panayia, bij Paphos, 13 aug. 1913 - Nicos´┐Ża 3 aug. 1977), Cyprisch geestelijke en politicus, werd orthodox priester en studeerde enkele jaren in Boston theologie en sociologie. In 1948 werd hij bisschop van Kition en in okt. 1950 onder de naam Makarios III aartsbisschop van Cyprus. Vanaf 1948 was hij een van de leiders van de enosisbeweging, die aansluiting van het toen onder Brits bestuur staande Cyprus in Griekenland nastreefde. In 1956-1957 was hij in ballingschap.
Bij de onafhankelijkheid van Cyprus op 16 aug. 1960 werd hij president (herkozen in 1968 en 1973). De enosisgedachte was niet verdwenen. Gedurende zijn hele regering had hij te maken met (vaak gewelddadige) conflicten tussen de Grieks-Cyprioten, die deze alsnog wilden verwezenlijken, en de Turks-Cyprioten, die naar autonomie streefden. Makarios weigerde consequent in te gaan op de Turks-Cyprische eisen. Na 1970 werd hij geconfronteerd met de EOKA II-beweging van generaal Grivas, die de aansluiting bij Griekenland met alle mogelijke middelen wilde forceren.
In juli 1974 pleegden Griekse officieren een staatsgreep tegen Makarios' bewind. Hij vluchtte naar de Verenigde Staten, maar kon al in november van dat jaar terugkeren en zijn functie opnieuw uitoefenen. Zijn macht was hij echter kwijt. Zijn toezeggingen inzake autonomie voor de Turks-Cyprioten konden de eenzijdige uitroeping van de Turks-Cyprische staat niet verhinderen (febr. 1975).
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer