W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De makreel

De makreel of Scomber scombrus.

Beschrijving
Eerste rugvin met elf tot dertien slanke stekels; tweede rugvin met elf tot dertien vinstralen en vijf bijvinnen; anaalvin met twaalf tot veertien vinstralen en vijf bijvinnen; borstvinnen met achttien tot twintig vinstralen.
Rug en bovenzijde van de flanken glanzend blauwgroen met zwarte, onregelmatig gevormde lijnen en vlekken; onderzijde van de flanken en buik wit met roze en goudkleurige tinten, nooit met pigmentvlekken. Spoelvormig lichaam en spitse snuit.
Makrelen moeten blijven zwemmen om voldoende zuurstofrijk water langs hun kieuwen te laten stromen. Een onderbreking van de waterstroom kan de dood tot gevolg hebben; gevangen ondermaatse makreel is altijd ten dode opgeschreven. Het voedsel van makrelen bestaat uit dierlijk plankton en kleine vissen, voornamelijk zandspiering en sprot. Makreelachtigen zijn commercieel zeer belangrijke vissen en worden - omdat ze in scholen zwemmen - snel overbevist. Er zijn twee belangrijke paaigebieden in noordwestelijk Europa : de centrale Noordzee en het zeegebied ten zuiden van Ierland. Het broedsucces hangt in grote mate af van de temperatuur van het oppervlaktewater in het paaigebied.
Lengte
Maximaal 66 cm.
Verspreiding
Noord-Atlantische Oceaan, Noordzee en Oostzee. Langs onze kust algemeen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer