WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Maksim Gorki

Gorki, Maksim, pseudoniem van Aleksej Maksimovitsj Pesjkov (Nizjnij Novgorod 16 [28] maart 1868 - Gorki, bij Moskou, 18 juni 1936), Russisch schrijver en literator, klom op uit de armste lagen van het provinciale proletariaat. In zijn jeugd zwierf hij heel Rusland door. In 1892 begon hij in provinciebladen te publiceren. In 1898 verschenen zijn eerste twee bundels verhalen, die onmiddellijk een enorm succes hadden in binnen- en buitenland. In de daaropvolgende jaren gold Gorki als de meest vooraanstaande literaire persoonlijkheid naast Tolstoj en boven Tsjechov. Zijn internationale reputatie werd nog versterkt door zijn toneelstuk Na dnje (= Op de bodem, 1902; Ned. vert.: Nachtasyl); In St.-Petersburg sloot hij zich aan bij de marxistische sociaal-democraten. In 1902 richtte hij het literaire tijdschrift Znanije (= Kennis) op, dat vooral schrijvers van boerenafkomst en arbeiders aantrok. Hij werd enige keren gearresteerd en verbannen.
Na een reis vol incidenten door Amerika vestigde hij zich in 1906 op Capri, waar hij een school voor revolutionairen stichtte. In 1907 verscheen zijn opzienbarende tendensroman Matj (= De moeder; Ned. vert., 1947). Van blijvende betekenis voor de literatuur zijn enige novellen, o.a. Zesentwintig man en één meisje, zijn autobiografische geschriften Detstvo (1914; Ned. vert.: Kinderjaren, 1981), V ljoedjach (1916; Ned. vert.: Onder de levenden, 1953) en Moji Oeniversitety (1922; Ned. vert.: Mijn universiteiten, 1930) en zijn literaire portretten, o.a. van Tolstoj, Tsjechov en Lenin.
Voor zijn sterk realistische werk putte hij inspiratie uit de sociale structuren van de maatschappij. Gorki's houding tegenover de revolutie van 1917 was aarzelend; als humanist schrok hij terug voor de erop volgende excessen. Mede in verband met zijn gezondheid vertrok hij na de revolutie wederom naar Italië (Sorrento), maakte in 1928/1929 een triomfreis door de Sovjet-Unie en keerde in 1931 voorgoed naar zijn vaderland terug.
Gorki's betekenis voor de Russische literatuur is groot, vooral als literaire autoriteit die door zijn voortdurende aanmoediging vele jonge dichters en schrijvers 'gemaakt' heeft. Zijn rol als beschermer van vele auteurs tijdens de revolutie en de burgeroorlog kan niet hoog genoeg worden aangeslagen. Gorki's werk is in vele talen vertaald.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer