WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Manx

Land van herkomst : het eiland Man
Oorspronkelijke benaming : Man's Cat, de staartloze kat
Andere namen : kat van het eiland Man

Een staartloze kat met een hazengang

Zijn naam is afgeleid van het eiland Man in de Ierse zee waarvan hij afkomstig is. Men heeft beweerd dat dit ras, vroeger beschreven in China, Japan, MaleisiŽ en in Rusland, in het Verre-Oosten zijn oorsprong had. Ze zouden bijvoorbeeld door Spaanse zeelui zijn meegebracht tijdens de ontmanteling van de Onoverwinnelijke Spaanse Armada van Philips II van Spanje in 1588. In feite gaat het om een spontane genetische mutatie te wijten aan een atusomaal dominant gen (M), dat op verschillende manieren tot uitdrukking kan komen, gaande van de Manx Rumpy (zonder staart) tot de Manx Longy (met normale staart). Als gevolg van de hoge graad van inteelt in de kattenpopulatie op het kleine eiland Man werd het M-gen gemakkelijk van generatie op generatie doorgegeven.
De Manx was aan het einde van de negentiende eeuw erg populair in Engeland. Een Manx-club werd in 1901 in Groot-BrittanniŽ opgericht. Alhoewel hij erg gewaardeerd wordt in de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ, komt hij weinig voor in Europa. Een halflangharige Manx wordt Cymric genoemd.

Algemene kenmerken
Middelgroot, met een gewicht van 3,5 tot 5,5 kg. Compact, redelijk gedrongen. Geeft een afgeronde indruk.
Karakter/bijzonderheden
Deze kat heeft een uitstekend karakter en past zich makkelijk aan verschillende levensstijlen aan. Sociaal, aanvaardt andere huisdieren. Geduldig met kinderen, lief naar zijn baas. Robuust, levendig, actief, een goed jager. De vruchtbaarheid van dit ras is lager dan gemiddeld bij katten. De kittens groeien traag. De fok kent heel wat problemen. Homozygote kittens sterven in de baarmoeder als gevolg van onvolledige ontwikkeling van het ruggenmerg. Alle Manx katten zijn dus heterozygoot (Mm). Twee rumpy katten mogen niet met elkaar gekruist worden in verband met de mogelijke fatale gencombinatie. Om dit te vermijden raadt men aan de Manx te kruisen met een Amerikaans of Brits Korthaar, wetende dat niet alle kittens uit het nest Manx katten zullen zijn. Hun verzorging is makkelijk.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be