W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek :
Historische figuren

Marcus Cato (de oudere)

Cato, Marcus Porcius Maior (de oudere), bijgenaamd Censorius (oud-censor) (Tusculum 234 - Rome 149 v.C.), Romeins krijgsman, staatsman en schrijver, stamde uit de oude landadel en vocht als jongeman in de Tweede der Punische Oorlogen. Hij begon zijn politieke loopbaan in 204 als quaestor bij Scipio Maior in Africa, was praetor in Sardini� (198) en werd als homo novus in 195 consul, met zijn patricische patroon Lucius Valerius Flaccus. Als proconsul (194) kreeg hij Spanje als provincie toegewezen en stabiliseerde daar enigszins het Romeinse gezag. Als krijgsman onderscheidde hij zich in 191 bij Thermopylae in de Syrische oorlog tegen Antiochus III.
Cato geldt als een typisch vertegenwoordiger van de Romeinse denk- en leefwijze. Hoewel hij een Griekse opvoeding had genoten, stond hij uit bezorgdheid om de eigen aard van de Romeinse cultuur sterk afwijzend tegenover de Griekse invloed in het openbare leven van Rome en verzette zich tegen het filhellenisme dat in deze tijd bij zijn medesenatoren in zwang begon te komen. Zijn bijnaam dankte hij aan de gestrengheid waarmee hij waakte over de Romeinse zeden en het ambt van censor (184), wederom samen met Flaccus, uitoefende. Hij voerde een politiek van algehele morele, sociale en economische reconstructie en trad vooral op tegen symptomen van corruptie in de regerende klasse der nobiles. In 184 bouwde hij o.a. de eerste basilica (handelsbeurs en rechtszaal), naar hem Porcia genoemd. Hij was een zeer gezaghebbende figuur in zijn dagen en verwierf zich een groot fortuin vooral in rederij en handel, voorts door exploitatie van agrarische bedrijven.
In de literatuurgeschiedenis is hij bekend als de grondlegger van het Latijnse literaire proza. Het enige van zijn geschriften dat integraal bewaard is gebleven, is een technisch werkje over de landbouw De agri cultura, het oudste samenhangend prozadocument in het Latijn, bestaande uit voorschriften voor de akkerbouw, vooral wijnbouw en olijfcultuur, maar ook besprekingen van geneesmiddelen, recepten, formules van bezweringen, rituele gebeden, e.d. De taal is zonder literaire pretentie.
Cato was de eerste staatsman die zijn redevoeringen bundelde en uitgaf. Ten tijde van Cicero was er een verzameling van 150 redevoeringen van hem in omloop, waarvan een 80-tal fragmenten bewaard is gebleven. Hierin drong hij o.a. aan op de verwoesting van Carthago, dat hij als concurrent vreesde (ceterum censeo Carthaginem esse delendam). Ook als redenaar bleef hij zijn degelijke, conservatieve aard trouw: de inhoud ging hem boven de vorm. Cato is ook de eigenlijke grondlegger van de Latijnse historiografie. Tegen het eind van zijn leven schreef hij een geschiedwerk in zeven boeken, Origines, waarvan de eerste drie de geschiedenis van de stichting van Rome en andere Italiaanse steden bevatten en de andere vier de geschiedenis van Rome tot zijn eigen tijd. Ook hiervan zijn slechts fragmenten over. De Disticha Catonis zijn niet van Cato's hand, maar dateren uit de 3de eeuw n.C. Cato overleed in het eerste jaar van de mede door hem uitgelokte Derde Punische Oorlog.
Plutarchus schreef zijn biografie.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be