W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Marjolein

Of majoraan, tuinmarjolein.
Origanum majorana.

Marjolein is een overblijvende struikachtige plant die tot veertig cm hoog kan worden. De bladeren zijn klein en gesteeld, gaafrandig en viltig grijs. De bloeiwijze is als een vierkante aar en de bloempjes zijn roze of wit. We kennen de eenjarige zomermarjolein en de overblijvende wintermarjolein. De plant ruikt en smaakt kruidig en bitter. De bloeitijd is in juli en augustus. Marjolein is zeer gevoelig voor vorst en vereist een goed bemeste grond. Marjolein mag echter nooit rechtstreeks met de mest in aanraking komen. In heel Europa en in Noord-Afrika wordt marjolein verbouwd. De zaden komen in het voorjaar in een zaaibak en wanneer het gevaar voor vorst is geweken, worden de jonge planten in het bloembed verspeend. Tijdens de bloeitijd wordt er geoogst en gedroogd. Het kruid wordt ongeveer zes cm boven de grond afgesneden en de planten lopen dan weer opnieuw uit, zodat men in de herfst een tweede oogst heeft. Dan moet de plant echter met wortel en al worden uitgetrokken en, samengebonden, op een luchtige en schaduwrijke plaats langzaam worden gedroogd. Van de droge planten worden de bladeren en de bloemresten afgeritst en in goed afsluitbare blikken of potten gedaan. De stelen worden weggegooid omdat zij de waarde van het kruid verminderen. In geen enkele kruidentuin, hoe klein ook, mag marjolein ontbreken. Daar de plant in ons land bevriest, moet zij elk jaar opnieuw worden gezaaid. Dit is zeker de moeite waard, want in een aardappelsoep of in aardappelkoekjes haalt de gedroogde marjolein het niet bij vers gehakte marjoleinblaadjes. Marjolein wordt gebruikt in soepen, sauzen en gestoofd vlees, vooral schapevlees en smaakt goed in vullingen voor pasteien. In Duitsland wordt marjolein vooral gebruikt voor het kruiden van worst, in het bijzonder van bloed- en leverworst. Marjolein is ook vers in bosjes verkrijgbaar. Er zijn verschillende soorten marjolein die in de Italiaanse keuken voor deegwaren en de daarbij behorende tomaten- en knoflooksauzen worden gebruikt. Verder gebruikt met in Itali� marjolein bij de vis, bij de zuppa di pesce en vanzelfsprekend ook in pizza's. Marjolein past voortreffelijk in marinades, bij gebraden gerechten, eenpansgerechten en pasteien. Marjolein is ��n van de kruiden die gedroogd en in potjes overal verkrijgbaar zijn.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google