Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Marjolein
Of
majoraan, tuinmarjolein.
Origanum majorana.
Marjolein is een overblijvende struikachtige plant die tot
veertig cm hoog kan worden. De bladeren zijn klein en gesteeld,
gaafrandig en viltig grijs. De bloeiwijze is als een vierkante
aar en de bloempjes zijn roze of wit. We kennen de eenjarige
zomermarjolein en de overblijvende wintermarjolein. De plant
ruikt en smaakt kruidig en bitter. De bloeitijd is in juli en
augustus. Marjolein is zeer gevoelig voor vorst en vereist een
goed bemeste grond. Marjolein mag echter nooit rechtstreeks met
de mest in aanraking komen. In heel Europa en in Noord-Afrika
wordt marjolein verbouwd. De zaden komen in het voorjaar in een
zaaibak en wanneer het gevaar voor vorst is geweken, worden de
jonge planten in het bloembed verspeend. Tijdens de bloeitijd
wordt er geoogst en gedroogd. Het kruid wordt ongeveer zes cm
boven de grond afgesneden en de planten lopen dan weer opnieuw
uit, zodat men in de herfst een tweede oogst heeft. Dan moet de
plant echter met wortel en al worden uitgetrokken en,
samengebonden, op een luchtige en schaduwrijke plaats langzaam
worden gedroogd. Van de droge planten worden de bladeren en de
bloemresten afgeritst en in goed afsluitbare blikken of potten
gedaan. De stelen worden weggegooid omdat zij de waarde van het
kruid verminderen. In geen enkele kruidentuin, hoe klein ook,
mag marjolein ontbreken. Daar de plant in ons land bevriest,
moet zij elk jaar opnieuw worden gezaaid. Dit is zeker de moeite
waard, want in een aardappelsoep of in aardappelkoekjes haalt de
gedroogde marjolein het niet bij vers gehakte marjoleinblaadjes.
Marjolein wordt gebruikt in soepen, sauzen en gestoofd vlees,
vooral schapevlees en smaakt goed in vullingen voor pasteien. In
Duitsland wordt marjolein vooral gebruikt voor het kruiden van
worst, in het bijzonder van bloed- en leverworst. Marjolein is
ook vers in bosjes verkrijgbaar. Er zijn verschillende soorten
marjolein die in de Italiaanse keuken voor deegwaren en de
daarbij behorende tomaten- en knoflooksauzen worden gebruikt.
Verder gebruikt met in Itali� marjolein bij de vis, bij de zuppa
di pesce en vanzelfsprekend ook in pizza's. Marjolein past
voortreffelijk in marinades, bij gebraden gerechten,
eenpansgerechten en pasteien. Marjolein is ��n van de kruiden
die gedroogd en in potjes overal verkrijgbaar zijn.