W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Martin Luther King

King, Martin Luther, eigenlijk: King Jr., (Atlanta, Georgia, 15 jan. 1929 - Memphis, Tenn., 4 april 1968), Amerikaans negerleider, werd in 1954 baptistisch predikant in Montgomery (Alabama), waar hij in 1955 de leiding op zich nam van een boycot van negers tegen de slechte behandeling in de stadsbussen. Later begon hij een algemene actie in het zuiden en richtte daartoe met anderen een organisatie op, de Southern Christian Leadership Conference.
Bij al zijn acties tegen segregatie ging hij uit van H.D. Thoreau's en Gandhi's principe van geweldloosheid (zie ook Henry David Thoreau; Mohandas Karamchand Gandhi). Gedurende enige jaren boekte hij grote successen, maar op den duur keerden vele jongeren zich van hem af, omdat zij zijn geweldloosheid niet konden aanvaarden. King zette echter steeds bredere programma's op. Niet alleen de discriminatie ten aanzien van de zwarte bevolking, ook de wereldwijde armoede en de oorlog in Vietnam bestreed hij.
Kings grootheid lag vooral in zijn hoge ethische idealen en in de charismatische wijze waarop hij daarvan als redenaar kon getuigen. In de gehele wereld werd hij bekend door zijn rede bij de mars naar Washington op 28 aug. 1963 ( 'I have a dream'). Hij werd ge´┐Żerd met verschillende eredoctoraten (o.a. van de Vrije Universiteit in Amsterdam) en in 1964 met de Nobelprijs voor de vrede.
Op 4 april 1968 tijdens een actie ten behoeve van de vuilnismannen van Memphis werd hij door een sluipschutter neergeschoten. De ontzetting over zijn dood leidde tot rellen, brandstichtingen en plunderingen. Aangezien zowel de FBI als de CIA een lastercampagne tegen hem voerde, wordt sinds zijn gewelddadige dood wel beweerd dat deze beide organisaties daarbij betrokken zijn geweest. Na zijn dood zette zijn vrouw, Coretta Scott King (Marion, Ala., 27 april 1927) zijn werk voort met behulp van het Martin Luther King Jr. Center for Social Change in Atlanta.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be