WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dossier gezondheid

Dossier Gezondheid

Nieuw medicijn tegen Alzheimer ?

Professor D. Martin Watterson van de Northwestern University in California heeft een medicijn ontwikkeld dat de ziekte van Alzheimer mogelijk een halt kan toeroepen. Het stopt de ontsteking van de hersencellen en het neuronenverlies. Dat staat in de januari-editie van The Journal of Neuroscience. Guy Laureys, neuroloog in het AZ-VUB, reageert veeleer sceptisch.

Het geneesmiddel dat Watterson ontwikkelde, gaat de productie tegen van cytokines (kleine proteïnen die de cellen van het immuunsysteem aanzetten in actie of tot rust te komen) in de glia (steunweefsel in het centraal zenuwstelsel). Die cytokines zijn bij ziekten als Alzheimer en Parkinson overactief.

Gunstige proeven op dieren
Bij proeven op dieren werd bewezen dat het onderdrukken van de overactiviteit in de glia de hersenontsteking en het daarmee gepaard gaande verlies aan geheugenfuncties tegengegaan wordt, aldus Watterson. Het is de eerste keer dat een onderzoek gericht werd op de activiteit in de glia, met naar verluidt onverhoopt resultaat. Het nieuwe product kan oraal worden toegediend en is niet toxisch, wat toelaat het gedurende een lange termijn te nemen.

Guy Laureys, neuroloog bij het AZ-VUB, reageert veeleer sceptisch. "Overactiviteit van de cytokines en de hersenontsteking vormen slechts één aspect van de ziekte. Er zijn ook nog een heleboel andere zaken ontregeld bij Alzheimer", zo zegt hij. "Bovendien werden de proeven enkel uitgevoerd op dieren. Het kan nog vele jaren duren vooraleer de doeltreffendheid ook bij de mens bewezen is." Op dit ogenblik bestaat er enkel medicatie die het ziekteproces van Alzheimer vertraagt.  

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google