WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dossier gezondheid

Dossier Gezondheid

Ruim 4 miljoen Belgen hebben dossier bij huisarts

Eind 2005 waren er afgerond 4,4 miljoen Belgen met een globaal medisch dossier (GMD). Dat berekende de Artsenkrant op basis van gegevens van de ziekenfondsen. Het GMD is in Vlaanderen beter ingeburgerd dan in Brussel of WalloniŽ.

De drie grootste ziekenfondsen telden eind vorig jaar 3,9 miljoen leden met een globaal medisch dossier (GMD). Samen hebben die zowat 88% van de bevolking als lid. GeŽxtrapoleerd naar de totale Belgische bevolking komt het aantal GMD-patiŽnten op om en bij de 4,4 miljoen.

De CM heeft 2,238 miljoen leden met een GMD, wat overeen komt met de helft van het totaal aantal aangeslotenen. Zij telden voor het eerst meer leden met een GMD dan zonder. Het Socialistisch Ziekenfonds telde eind oktober 1,122 miljoen leden met een GMD (bijna vier op de tien), bij het Onafhankelijk Ziekenfonds waren dat er om en bij de 500.000 (28 procent).

Grote kloof
De kloof tussen Vlaanderen en de twee andere gewesten blijft zeer groot. Zo heeft in Vlaanderen nu al bijna zes op de tien (59 procent) van de CM-leden en 56 procent van de SM-aangeslotenen een GMD bij de huisarts laten openen, terwijl dat percentage in de rest van het land niet boven het kwart uitstijgt: WalloniŽ komt niet verder dan 24 procent en Brussel haalt net geen 23 procent. Dat geldt voor de twee grootste ziekenfondsen.

PatiŽnten met een GMD genieten een remgeldvermindering van 30 procent bij elke raadpleging. Het GMD moet patiŽnten ertoe aanzetten zich met al hun medische problemen in de eerste plaats tot hun huisarts te wenden.
 

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google