WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paddestoelen
 

Melkboleet

Suillus granulatus
Deze boleet heeft een ongeringde steel en een vrij flets, niet gegroefd oppervlak, dat bij jonge exemplaren behoorlijk kleverig kan zijn. De hoed is vier tot tien cm breed, eerst bolrond met gebogen rand, later bijna plat en bij jonge vruchtlichamen bedekt met een slijmlaag. Bij oude exemplaren is hij droog. Er is geen straalsgewijze adertekening op de hoedhuid, in tegenstelling tot de verwante soort S. fluryi, die op kalkgrond onder dennen groeit. Het oppervlak is flets, geelbruin tot bruingeel en ook wel eens roodbruin. De buisjes zijn geel tot bruingeel. Bij jonge exemplaren en bij vochtig weer scheiden ze melkachtige druppels uit. De steel, vier tot acht cm lang en één tot twee cm dik, is cilindrisch, vol, zonder vlies of resten van een ring, geel tot bruinig en bij volgroeide exemplaren bovenaan bedekt met donkere korreltjes. Het vlees is vrij dik, hard en boterachtig bij jonge exemplaren, maar wordt met het ouder worden zachter. Het is eerst wittig, al snel gelig en intens geel in de buisjes en in de steel. Bij doorsnijding verkleurt het niet. Het heeft een aangename geur en smaak.
Deze boleten groeien van mei tot november in open dennenbossen en aan de rand van bossen, vooral op kalkhoudende grond. Ze zijn te vinden van het laagland tot in heuvelachtige gebieden en zijn vooral in jonge bossen niet zeldzaam.
Jonge exemplaren van deze soort zijn zeer smakelijk. U kunt deze paddestoel vers eten en ook als kruiderij toevoegen aan azijn. Verwijder wel eerst de plakkerige hoedhuid.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be