WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Het Heelal

Dossier Het Heelal

Melkweg zuigt nog steeds sterren op
Onze Melkweg is vraatzuchtig. Ook nu nog zuigt ons sterrenstelsel sterren en materie uit de buurt op, zo hebben vorsers van het Max-Planck Instituut voor Astronomie in de jongste editie van het vakblad MaxPlanckForschung gemeld.
Totnogtoe waren astronomen ervan uitgegaan dat onze Melkweg sedert enkele miljarden jaren enkel nog uit eigen substanties evolueerde. Maar de vorsers van Heidelberg hebben nu sporen van huidig galactisch kannibalisme ontdekt.
Moeizaam
De zoektocht naar opgeslokte materie is een moeizame opdracht. Astronomen moeten uit vele miljoenen sterren hemellichamen identificeren die uit een naburig sterrenstelsel zijn opgezogen. Die objecten verraden zich ietwat door een ongewone scheikundige samenstelling, hun beweging, snelheid of afwijkende leeftijd.
Zowat tien jaar geleden vonden astronomen voor het eerst een stroom van sterren die stammen uit een kleine buur van onze Melkweg, het dwergsterrenstelsel Sagittarius. Die draaien nu compleet rond het centrum van ons stelsel.
Grote Hond
De astronomen van Heidelberg zijn nu op een stroom sterren gestoten die vermoedelijk uit een dwergsterrenstelsel uit de constellatie Grote Hond stamt en die zich momenteel uitstrekt in het sterrenbeeld Eenhoorn.
Ook de kogelvormige sterrenhoop Palomar 5, één van de massa-armste Van zijn soort, heeft door het doorkruisen van de Melkweg op ongeveer tien miljard jaar tijd het tienvoudige van zijn huidige restmassa verloren.

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google