WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Mexicaans allerlei

Aardrijkskundig gezien is Mexico een uiterst gevarieerd land, met woestijnen, halfwoestijnen, hoge bergen en tropische wouden. In dierkundig opzicht biedt het nog meer verscheidenheid. Zoals het land daar ligt, dwars over de Kreeftskeerkring, vormt het een overgangsgebied tussen het nearctisch en het neotropisch gebied. Hoewel deze twee gebieden een aantal diersoorten gemeen hebben, bezitten ze beide verschillende soorten die in dat gebied uniek zijn.
Het overgangsgebied, dat door het zuiden van Mexico loopt, bevat een mengsel van soorten uit de twee gebieden. De gaffel-antilope en het Virgina-hert zijn, net als de poema, de prairiewolf en het navelzwijn of pekari, uit het noorden afkomstig. Het navelzwijn, dat familie is van het varken, is vanuit het nearctische gebied naar Midden- en Zuid-Amerika getrokken.
Maar er zijn ook dieren, die vanuit het zuiden naar dit gebied zijn gekomen, zoals gordeldieren, de luiaard en de miereneter, allemaal behorend tot de orde van de tandloze dieren. De naam 'tandloos' is ietwat misleidend, want alleen de miereneter heeft helemaal geen tanden. De tegenwoordig veelal gebruikte benaming 'tandarm' is beter - hoewel het gordeldier in het bezit is van meer dan honderd tanden en dat is meer dan welk ander landdier ook. De tanden zijn erg primitief : ze hebben geen wortels en geen glazuur en het zijn eenvoudige maaltanden. Maar ze voldoen uitstekend voor het gordeldier, dat zijn maal doet met insecten. Hoewel tandloze of tandarme dieren kleine hersenen hebben, wisten ze zich tegenover de hoger ontwikkelde zoogdieren toch te handhaven. Het negenband-gordeldier bijvoorbeeld heeft zich niet alleen over heel Midden-Amerika, maar tot in de zuidelijkste delen van de Verenigde Staten verspreid.
Van de tapirs, andere zoogdieren die vrijwel uitsluitend voorkomen in Zuid-Amerika, leeft in Mexico een soort die Baird's tapir of Middenamerikaanse tapir wordt genoemd. Het is een schuw, plantenetend nachtdier, met een fluweelachtige pels, dat leeft in moeras- en riviergebieden. Zijn grootste vijanden zijn de Amerikaanse krokodil en de jaguar die, samen met zijn kleinere neef de ocelot, de meest gevreesde rovers zijn van deze streek. Er komen in Mexico ook kleinere roofdieren voor : de gewone wasbeer, de neusbeer (een vleesetend zoogdier met een lange, beweeglijke snuit) en de tayra (een marterachtig dier). Twee leden van de wasbeerfamilie, de olingo of slankbeer en de kinkajou of rolstaartbeer, eten niet alleen vlees, maar ook vruchten. De rolstaartbeer wordt ook wel honingbeer genoemd en men beweert dat hij, in zijn zucht naar zoetigheid, zo nu en dan Mexicaanse cafeetjes binnendringt om zich tegoed te doen aan de rum-cola van de bezoekers.
Olingo's en kinkajous zijn boomdieren en ze lijken allebei wel wat op apen, vooral de kinkajou met zijn beweeglijke grijpstaart. Aan echte apen is er overigens geen gebrek in Mexico. Er zijn onder andere tamarins, zijdeaapjes, capucijneraapjes, brulapen en uilaapjes.
Vogels zijn er ook volop, zoals toekans, felgekleurde papegaaien, pelikanen en flamingo's. Een buitengewoon mooie vogel, die alleen maar voorkomt in Mexico en het aangrenzende Guatemala, is de quetzal - een dier met een scharlakenrode borst en lange, groene staartveren.
Eveneens uniek voor dit gebied is de Mexicaanse gravende pad. Dit merkwaardige roze-bruine amfibie is aangepast aan de uitermate grote droogte van de kustvlakten. Maar voortplanten kan hij zich uitsluitend na de hevige regenstormen, die daar zo nu en dan voorkomen, in de tijdelijke poelen die dan gevormd worden. Hij voedt zich met termieten. De axolotl is ook een amfibie. Zolang hij in het water verblijft, houdt hij zijn larve-eigenschappen zoals uitwendige kieuwen. Maar als het water verdwijnt, verliest hij deze uitwendige kieuwen en wordt hij een typische volwassen salamander.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be