W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

De Mexicaanse roodknie-vogelspin

Orde : Araneae - familie : Theraphosidae - geslacht : Brachypelma en soort : Brachypelma smithi. De roodknie-vogelspin, ook wel geclassificeerd als Euathlus smithi, is ��n van de duizend soorten grote, behaarde spinnen die in tropisch en gematigd gebied voorkomen.
De levensgevaarlijk ogende Mexicaanse roodknie-vogelspin komt tijdens de avond- en de ochtendschemering uit zijn veilige hol te voorschijn om te jagen en is niet echt gevaarlijk. Hij rent eerder weg dan dat hij voorbijkomende mensen bijt, al is een vrouwtje dat haar eieren bewaakt veel vijandiger. Hij is de ster in talloze films, maar ook ��n van de meest gewilde huisdieren. Zo gewild zelfs dat de handel strikt gereguleerd is. Toch zijn deze gevoelige dieren in het wild moeilijk te vinden.
De roodknie kan de zware Mexicaanse hitte aan door overdag in een koel, schuinstaand hol te verblijven. Dit hol met zijn onregelmatige opening zit verborgen tussen het struikgewas of de rotsen en is tot ��n meter lang. In noodgevallen maakt de spin ook gebruik van holtes onder overhangende stenen. Als hij in de schemering te voorschijn komt, verzorgt hij zich eerst een paar uur uitgebreid. Hij is gevoelig voor bodem- en luchttrillingen en reageert op de meeste verstoringen door dekking te zoeken. De rode knie�n doorbreken zijn donkere vorm voor een betere camouflage. Bij een aanval draait hij zijn rug naar zijn belager en laat met zijn achterpoten fijne haren van zijn achterlijf wegspringen. Hun weerhaken werken zich in diens huid, met als gevolg vreselijke jeuk of tijdelijke blindheid.
De paring valt samen met de Mexicaanse zomerregens. Het mannetje legt grote afstanden af om een vrouwtje te zoeken en bereidt zich op de paring voor door regelmatig sperma van zijn genitale opening naar het uiteinde van zijn palpen (voorste tastorganen) over te brengen. Als hij een vrouwtje heeft gevonden, benadert hij haar voorzichtig uit angst dat ze hem opeet. Met de haken van zijn voorste poten houdt hij haar gifkaken vast om haar te ontwapenen en duwt elke palp in haar met eitjes opgezwollen achterlijf voor hij zich terugtrekt. Het vrouwtje spint de eitjeszak in haar hol, legt de eieren en bewaakt ze enkele maanden.
De meeste spinnen maken een web om hun prooi te vangen, de roodkniespin zit gewoon bij de ingang van zijn hol en wacht tot er een maaltje voorbij komt. Hij jaagt op kleine insecten; het volwassen dier eet krekels, duizendpoten, kevers, andere spinnen en muizen. Op een goede maaltijd kan de spin enkele maanden teren.
Deze spin is waarschijnlijk de populairste grote spin in de huisdierenhandel. In de twintigste eeuw werd ze met duizenden uit het wild ge�xporteerd en tegen 1985 was de IUCN zo bezorgd, dat ze voorstelde om de handel te reguleren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be