Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Mierik
Of
mierikswortel, boerenradijs, peperkruid.
Armoracia rusticana.
Mierik behoort tot de familie van de kruisbloemigen en stamt uit
Zuidoost-Europa en West-Azi�. De mierik is een vaste plant met
langgesteelde wortels. Vermeerdering vindt door deling plaats.
Om altijd over verse mierikswortel te kunnen beschikken, moet
men elke winter stukjes wortel op ongeveer 45 cm afstand van
elkaar planten. De stukjes moeten vijf tot acht cm lang zijn en
zodanig in de grond worden gestoken dat ze ongeveer tien cm
onder het oppervlak liggen. Om krachtverlies door bloeivorming
te voorkomen, moeten de tot 150 cm hoog groeiende, druifvormige
bloeiwijzen worden afgesneden. De wortels moeten pas in het
tweede of derde najaar worden geoogst. Verse, fijngemalen
mierikswortel smaakt goed bij kort gebraden vlees en alle
soorten vis. Het is het belangrijkste ingredi�nt van de
mierikswortelsaus. Met room, azijn of geraspte appel aangemaakt
smaakt deze saus voortreffelijk bij zoetwatervis en wild, maar
ook bij gekookte eieren en kip. De sauzen worden meestal koud
vervaardigd of slechts heel licht verwarmd omdat de etherische
oli�n bij het koken vervliegen. In plakjes gesneden wordt
mierikswortel gebruikt voor de inmaak van komkommers en rode
bieten. Gemalen mierikswortel en mierikswortelsaus kunnen in
gesloten potten veertien dagen in de koelkast worden bewaard.