W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Mierik

Of mierikswortel, boerenradijs, peperkruid.
Armoracia rusticana.

Mierik behoort tot de familie van de kruisbloemigen en stamt uit Zuidoost-Europa en West-Azi�. De mierik is een vaste plant met langgesteelde wortels. Vermeerdering vindt door deling plaats. Om altijd over verse mierikswortel te kunnen beschikken, moet men elke winter stukjes wortel op ongeveer 45 cm afstand van elkaar planten. De stukjes moeten vijf tot acht cm lang zijn en zodanig in de grond worden gestoken dat ze ongeveer tien cm onder het oppervlak liggen. Om krachtverlies door bloeivorming te voorkomen, moeten de tot 150 cm hoog groeiende, druifvormige bloeiwijzen worden afgesneden. De wortels moeten pas in het tweede of derde najaar worden geoogst. Verse, fijngemalen mierikswortel smaakt goed bij kort gebraden vlees en alle soorten vis. Het is het belangrijkste ingredi�nt van de mierikswortelsaus. Met room, azijn of geraspte appel aangemaakt smaakt deze saus voortreffelijk bij zoetwatervis en wild, maar ook bij gekookte eieren en kip. De sauzen worden meestal koud vervaardigd of slechts heel licht verwarmd omdat de etherische oli�n bij het koken vervliegen. In plakjes gesneden wordt mierikswortel gebruikt voor de inmaak van komkommers en rode bieten. Gemalen mierikswortel en mierikswortelsaus kunnen in gesloten potten veertien dagen in de koelkast worden bewaard.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google