W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vlinders
 

Migratie van de vlinders

Heel wat vlinders in Europa zien het levenslicht in het Middellandse-Zeegebied en trekken vervolgens naar het noorden tot in Zweden toe. Dergelijke grote afstanden worden ieder jaar weer afgelegd door grote aantallen distelvlinders, luzernevlinders en gamma-uiltjes, om er maar een paar van te noemen. Deze dieren gaan in de herfst dood zonder voor een overwinterende generatie te zorgen. Elk jaar opnieuw zijn die vlindersoorten dus uit warme streken afkomstig.
Bij sommige soorten trekken de vlinders wel weg uit een bepaald gebied om elders een plekje te zoeken om de winter door te komen.
Net als vogels vliegen ze honderden of zelfs duizenden kilometers ver om de juiste plaats te vinden. Ze zoeken daarbij niet echt de warmte op, want ze verblijven op plekken waar de temperaturen net niet onder het vriespunt dalen. In zulke omstandigheden staat hun stofwisseling vrijwel stil en springen ze zuinig om met de in hun lichaam opgeslagen reserves. Een dergelijke vorm van trek is in Europa vastgesteld bij de atalanta.
De beroemdste trekvlinder is de monarchvlinder (zie foto) in Noord-Amerika. De monarch komt in bijna de hele wereld voor, maar het trekgedrag is speciaal voor de vlinders die vliegen van Canada tot Midden-Amerika. Na de zomer trekken de vlinders van grote delen van het continent over afstanden van soms meer dan drieduizend kilometer naar het zuiden toe. Ze vliegen overdag met snelheden van 35 km per uur via vaste routes naar enkele bossen, onder andere in Mexico, om juist daar de winter door te brengen.
Met miljoenen tegelijk hangen ze in de bomen dicht op elkaar gepakt in enorme trossen. De takken buigen er door onder het gewicht van die gigantische aantallen monarchen. Het klimaat in die bossen is ideaal. De luchtvochtigheid is er hoog, zodat de vlinders er geen risico lopen uit te drogen. De temperatuur is vrijwel constant en zakt net niet onder het vriespunt.
Het is een veilige plaats om te overwinteren. Als in het voorjaar de planten weer beginnen te groeien en te bloeien, verlaten de monarchvlinders de Mexicaanse bossen en gaan op weg naar het noorden. Daar leggen ze eieren, waaruit een nieuwe generatie monarchen groeit.
De vlinders die overwinterd hebben leven dan niet meer. In de loop van de zomer verschijnt de ene generatie na de andere, steeds verder Noord-Amerika in. Tot plotseling in de herfst al die vlinders weer naar het zuiden trekken naar dezelfde bossen waar hun overgrootouders ook overwinterden.
De trek van de monarchen is en blijft een uitermate verbazingwekkend fenomeen in de wereld van de vlinders.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be