Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Mirt
Of
myrte.
Myrtus communis.
De familie van de mirtgewassen omvat ongeveer drieduizend
soorten tweezaadlobbigen, zoals de granaatappel- en
teunisbloemgewassen. De enige Europese vertegenwoordiger van
deze, overwegend in de tropen en subtropen voorkomende gewassen,
is de myrtus communis, die bij ons mirt of myrte wordt genoemd.
De mirt is een altijdgroene struik, die echter niet winterhard
is. Samen met de rozemarijn en de aardbeiboom is de mirt inheems
in de landen rondom de Middellandse Zee. Als potplant komt hij
bij ons wel tot bloei, maar draagt hij zelden vruchten. Mirt
wordt hoofdzakelijk in het Middellandse-Zeegebied gebruikt, waar
herders pasgeplukte takken van de mirt in het vuur gooien
waarboven zij een schaap roosteren. De etherische olie van de
plant wordt door de warmte gedestilleerd en trekt op die manier
in het vlees. Verse en ook gedroogde mirtbladeren worden
gebruikt voor het kruiden van vettere vleessoorten, zoals
varkensvlees. In de landen rondom de Middellandse Zee worden
kleine vogels, zoals kwartels en duiven, voor het braden wel met
mirtbladeren volgestopt.