WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dossier gezondheid

Dossier Gezondheid

Moderne voeding maakt depressief

Depressies zijn voor een deel het gevolg van het moderne voedingspatroon. Volgens een onderzoek van twee Britse organisaties ontbeert ons dieet enkele chemische stoffen die noodzakelijk zijn om de geest gezond te houden. Vooral het tekort aan groenten en fruit is nefast.

Kant-en-klaar
Met name de kant-en-klaar-maaltijden die in de hele westerse wereld steeds vaker worden gegeten en andere geprepareerde voedingswaren die vol zitten met pesticiden en vetten, worden in het onderzoek met de vinger gewezen. Dat velen van ons weinig of geen groenten en fruit, vis of noten eten maakt namelijk dat de hersens een tekort hebben aan noodzakelijke vitaminen en voedingsstoffen.

Minder groenten en fruit
Sinds de Tweede Wereldoorlog nemen groenten en fruit een steeds minder belangrijke plaats in ons voedingspatroon in, ondanks alle campagnes waarin de overheid ons tot gezondere gewoonten proberen te brengen. En in diezelfde periode is de hoeveelheid pesticiden en additieven sterk toegenomen.

EssentiŽle vetzuren
De hersenen hebben om goed te kunnen functioneren een mengsel nodig van koolhydraten en essentiŽle vetzuren (EFA's) zoals Omega 3 en Omega 6, plus vitamines en water. Het moderne dieet bevat veel onverzadigde olieŽn die in de hersenen de rol overnemen van die EFA's, zonder ons brein echter de nodige 'voeding' te geven. Daardoor wordt de productie van aminozuren afgeremd, en die zijn belangrijk voor onze psychologische gezondheid.

Aminozuren
Een van die aminozuren, tryptophan, is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van serotonine en die dirigeert onze gevoelens van tevredenheid of angst en speelt een rol in het beteugelen van depressies, aldus de onderzoekers.

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google