Rubriek :
Dossier gezondheid
Dossier Gezondheid
Moderne voeding maakt depressief
Depressies
zijn voor een deel het gevolg van het moderne voedingspatroon.
Volgens een onderzoek van twee Britse organisaties ontbeert ons
dieet enkele chemische stoffen die noodzakelijk zijn om de geest
gezond te houden. Vooral het tekort aan groenten en fruit is
nefast.
Kant-en-klaar
Met name de kant-en-klaar-maaltijden die in de hele westerse
wereld steeds vaker worden gegeten en andere geprepareerde
voedingswaren die vol zitten met pesticiden en vetten, worden in
het onderzoek met de vinger gewezen. Dat velen van ons weinig of
geen groenten en fruit, vis of noten eten maakt namelijk dat de
hersens een tekort hebben aan noodzakelijke vitaminen en
voedingsstoffen.
Minder groenten en fruit
Sinds de Tweede Wereldoorlog nemen groenten en fruit een steeds
minder belangrijke plaats in ons voedingspatroon in, ondanks
alle campagnes waarin de overheid ons tot gezondere gewoonten
proberen te brengen. En in diezelfde periode is de hoeveelheid
pesticiden en additieven sterk toegenomen.
Essenti�le vetzuren
De hersenen hebben om goed te kunnen functioneren een mengsel
nodig van koolhydraten en essenti�le vetzuren (EFA's) zoals
Omega 3 en Omega 6, plus vitamines en water. Het moderne dieet
bevat veel onverzadigde olie�n die in de hersenen de rol
overnemen van die EFA's, zonder ons brein echter de nodige
'voeding' te geven. Daardoor wordt de productie van aminozuren
afgeremd, en die zijn belangrijk voor onze psychologische
gezondheid.
Aminozuren
Een van die aminozuren, tryptophan, is verantwoordelijk voor de
aanwezigheid van serotonine en die dirigeert onze gevoelens van
tevredenheid of angst en speelt een rol in het beteugelen van
depressies, aldus de onderzoekers.