W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Mohammed V van Marokko

(Mekn�s 10 aug. 1909 - Rabat 26 febr. 1961), sultan van 1927 tot 1953 en van 1955 tot 1957, daarna koning tot 1961. Na de dood van zijn vader, Mawlai Joesoef, besteeg Mohammed in okt. 1927 de troon van het onder Frans protectoraat staande sultanaat, gepousseerd door de Franse autoriteiten, die aan hem de voorkeur gaven boven zijn twee oudere broers.
Aanvankelijk regeerde Mohammed inderdaad conform de Franse verlangens, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog schaarde hij zich aan de zijde van de nationalistische beweging. In 1947 eiste Mohammed openlijke opheffing van het Franse protectoraat over Marokko. Met steun van de Fransen dwong een oppositiebeweging onder leiding van pasja's hem in 1953 het land te verlaten. Hierdoor werd hij eerst recht het symbool van de nationale onafhankelijkheid.
Na een verblijf op Corsica en Madagaskar kon Mohammed in nov. 1955 naar Marokko terugkeren en op 6 nov. werd hij als sultan ge�nstalleerd. Enkele maanden later slaagde hij erin verdragen met Frankrijk en Spanje tot stand te brengen, waardoor aan de protectoraten een einde werd gemaakt. In 1957 nam Mohammed de titel koning aan. Hij genoot zowel in de islamitische als in de westerse wereld groot aanzien.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be