W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Mohammed Moebarak

Moebarak, Mohammed Hosni, of Mubarak (Kafr Aboe Salha, in de Nijldelta, 4 mei 1929), Egyptisch politicus, volgde militaire opleidingen, o.a. in de Sovjet-Unie. Hij was resp. luchtmachtofficier, directeur van de luchtmachtacademie (1967) en stafchef van de luchtmacht (1969). In die laatste functie verwierf hij groot prestige door successen tijdens de Oktoberoorlog van 1973 (zie Midden-Oosten). Hij werd bevorderd tot luchtmaarschalk en werd onderminister van Defensie. Op 15 april 1975 werd hij door president Sadat, wiens vertrouweling hij was geworden, tot vice-president benoemd. Hij leidde tal van militaire en diplomatieke missies en was o.a. betrokken bij het vredesoverleg met Isra�l. Hij reorganiseerde de veiligheidsdiensten.
Na de moord op Sadat op 6 okt. 1981 werd Moebarak president. In het binnenland voerde hij een voorzichtige democratisering door, terwijl de economie geleidelijk werd geliberaliseerd. Met behoud van de vrede met Isra�l wist hij de verbroken relaties met de Arabische wereld te herstellen. Tijdens de Golfcrisis van 1990-1991 (zie Tweede Golfoorlog) speelde Moebarak een prominente rol in de anti-Iraaks coalitie.
Sinds 1991 vervulde hij tevens een belangrijke rol als bemiddelaar in het vredesproces in het Midden-Oosten, vooral tussen Isra�l en de PLO (sinds 1993). Onder Moebarak werden de banden tussen Egypte en de Verenigde Staten nauwer aangehaald.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be