WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Munchkin

Een kortbenige Amerikaanse kat die in de jaren negentig werd ontdekt. De meeste kattenorganisaties beschouwden hem echter als een rariteit. Hij wordt ook American Muchkin, de Munchkin Mutant, de Weense Kat, Teckel Kat, de Minikat of de Fret van de Kattenwereld genoemd. Hij dankt zijn naam aan de kleine mensen die voorkomen in The Wizard of Oz.
Uiterlijk
Dit is een kortharige kat met een dominant gen voor gereduceerde poot-lengte, de voorpoten zijn zelfs nog korter dan de achterpoten. De lengte van de voorpoten is niet meer dan zeven en een halve cm.
Geschiedenis
Deze merkwaardige mutatie is de eerste kortbenige kat die in de kattenwereld serieus wordt genomen. Hij doet sterk denken aan honden zoals de Teckel of kortpotige Terriėrs. Er is echter een fundamenteel verschil tussen ze. De Teckel en kortpotige Terriėrs werden voor een speciaal doel gefokt, namelijk de jacht onder de grond. Maar de Munchkin is puur als bezienswaardigheid ontwikkeld. Zijn poten bieden deze kat geen enkel serieus, praktisch voordeel. Hij dook in 1983 in de Verenigde Staten op als een toevallige mutatie, toen een kortpotige zwerfkat werd ontdekt, de stamouder van dit ras. Ondanks zijn stuntelige uiterlijk schijnt hij toch aantrekkingskracht uit te oefenen op degenen die uit zijn op een weinig eisende huiskat. Hij kwam in 1991 voor het eerst onder de aandacht van de Amerikaanse kattenfokkers op een TICA show in Madison Square Garden in New York. De oorspronkelijke Muchkin was een zwarte poes, die Blackberry werd genoemd en de eerste exemplaren komen uit Louisiana. Het ras is verder ontwikkeld in Virgina Beach, door de Amerikaanse fokster Penny Squires, die erop staat dat ze niet misvormd zijn. Zij wijst erop, dat ze het grote voordeel voor hun eigenaars hebben dat ze niet op het aanrecht kunnen springen. Volgens een bericht is de Munchkin in staat sneller te wenden dan katten met langere poten en kan hij ook achteruit lopen. Hij zou ook behendig kunnen klimmen.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google