WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : De mens - algemeen

De Negentiende Eeuw : van Napoleon tot de Wereldoorlog

De Negentiende Eeuw, de eeuw van het Weense Congres in 1814, is een tijd geweest van snelle technische, geestelijke en maatschappelijke ontwikkelingen. De ideeŽn van de Verlichting en de Franse Revolutie leefden nog in brede kring. Het streven van de Europese regeringen om terug te keren, al was het dan gedeeltelijk, naar het 'Oude Stelsel' van de vorstelijke alleenzeggenschap, bleek niet haalbaar te zijn. De vele revoluties alleen al bewezen dat dit niet meer kon.
De aanhangers van de medezeggenschap van het volk en van de mensenrechten werden in de negentiende eeuw liberalen genoemd. Degenen die maatschappelijke veranderingen tot stand wilden brengen, waren de socialisten. En degenen die tenslotte, in het voetspoor van Rousseau 'terug naar de natuur' wilden door het gezag en de hele maatschappelijk ordening op te heffen, noemden zich Anarchisten (zij die geen regering willen). Ook de rooms-katholieke kerk sprak haar oordeel uit over alle nieuwe dingen en kwam tot een veroordeling van zowel het liberalisme als het socialisme.
Daartegenover kwam de kerk met een eigen voorstel van maatschappelijke ordening, dat veel leek op het middeleeuwse gildensysteem. De maatschappelijke veranderingen hielden in menig opzicht de technische vernieuwingen niet bij. De Eerste Wereldoorlog, die in 1914 uitbrak, bracht alles in een stroomversnelling.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be