W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Nelson Mandela

Mandela, Nelson Rolihlala (Transkei 18 juli 1918), Zuid-Afrikaans verzetsleider, werd in 1940 verwijderd van de universiteit van Fort Hare, omdat hij een van de voormannen van een studentenstaking was. Na zijn rechtenstudie aan de universiteit van Witwatersrand opende hij in dec. 1952 met O. Tambo het eerste zwart-Afrikaanse advocatenkantoor in Johannesburg en werd hij een van de vooraanstaande leiders van de bevrijdingsbeweging African National Congress (ANC). In nov. 1962 werd hij veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, omdat hij zonder toestemming het land had verlaten.
Op 12 juni 1964 werd hij in het zgn. Rivonia-proces tot levenslange gevangenschap veroordeeld wegens zijn leiderschap van Umkhonto we Sizwe (Speer van het Volk), de militaire vleugel van het ANC. Hij zat gevangen in o.a. een kamp op Robbeneiland en werd, als de beroemdste gevangene van zijn tijd, symbool van het zwarte verzet in Zuid-Afrika. Vooral in de jaren tachtig nam de internationale druk om hem vrij te laten sterk toe. Na onderhandelingen met president Pieter Willem Botha werd Mandela onder president Frederik Willem de Klerk in vrijheid gesteld (11 febr. 1990). Hierna voerde hij als leider van het inmiddels gelegaliseerde ANC onderhandelingen met De Klerk over de totale afschaffing van de apartheid. Op 5 juli 1991 werd Mandela officieel tot president van het ANC benoemd.
Meteen na zijn vrijlating maakte Mandela een aantal internationale reizen en bezocht o.a. Nederland (16 juni 1990). Hij ontving tal van onderscheidingen, o.a. eredoctoraten en de Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties (1988, met zijn vrouw Winnie Nomzamo Mandela) en in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede (met president de Klerk).
Bij de verkiezingen in mei 1994 haalde het ANC een overtuigende overwinning en Mandela werd gekozen tot president van Zuid-Afrika voor een periode van vijf jaar. Mandela vormde in overeenstemming met de interim-grondwet een regering van nationale eenheid met twee vice-presidenten: Frederik de Klerk en Thabo Mvuyelwa Mbeki. In december 1995 benoemde Mandela de leden van de waarheidscommissie (onder voorzitter Desmond Mpilo Tutu) die onderzoek ging doen naar schendingen van de mensenrechten ten tijde van de apartheid. In juli 1996 werd Mandela voorzitter van de Southern African Development Community (SADC). De Nationale Partij verliet in juni 1996 de regering-Mandela na goedkeuring van de grondwet door het parlement.
Mandela heeft aangekondigd eind 1997 af te treden als leider van het ANC en zich niet kandidaat te stellen voor een tweede termijn als president.
In 1996 werd zijn huwelijk officieel ontbonden.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be