WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paddestoelen
 

Netstelige heksenboleet

Boletus luridus
Deze soort kenmerkt zich door een grofmazige netstructuur op de steel en door de karakteristieke oranje kleur van de poriŽn. Hij is zeer kleurig in een mengeling van bruine, oranje, grijze en olijfkleurige tinten; de gekneusde plekken zijn donkerder. De buisjes zijn in het begin okergeel en kleuren al snel oranjerood; aan de rand van de hoed zijn ze geliger. Bij aanraking worden ze al snel blauw.
De steel, vijf tot vijftien cm lang en twee tot vijf cm dik, is bij jonge exemplaren bijna bol en vervolgens knots-, wig- tot cilindervormig. Het gele tot oranjerode oppervlak is voorzien van een roestbruin netpatroon. De voet is meestal wijnrood. Het vlees van de hoed is stevig en wordt zachter bij veroudering; het is gelig en krijgt bij aanraking een blauwe kleur. Het vlees van de steel is harder en wordt op den duur houtachtig; het heeft een roodachtige en onderaan een gele kleur. Het vlees heeft geen specifieke geur en de smaak is aangenaam.
Deze boleet groeit van mei tot oktober in loof- en naaldbossen en op een kalkhoudende grond. U vindt hem van het laagland tot in de bergen, soms in grote aantallen.
Deze soort is bij rauwe consumptie of in combinatie met alcohol licht giftig. Maar wordt hij gestoofd of gekookt (minimum twintig minuten), dan is hij eetbaar en smakelijk.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be