WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Het Heelal

Dossier Het Heelal

New Horizons-satelliet is op weg naar Pluto
De Amerikaanse satelliet New Horizons is donderdag in Florida met succes gelanceerd naar de planeet Pluto. Bij de NASA-verantwoordelijken barstte een vrij bescheiden applaus los toen de Plutosonde helemaal alleen aan haar negen jaar lange tocht begon. In 2015 zal New Horizons aankomen bij Pluto en de maan Charon. Het is de eerste keer dat een ruimtetuig Pluto van nabij zal bestuderen.
De Plutosonde kreeg dankzij de Atlas 5-raket een zodanige snelheid dat zij binnen de negen uur na de start de maan zal passeren. Gelanceerd door de machtige Saturnus-V draagraket, hadden de astronauten van Apollo destijds drie dagen nodig om onze natuurlijke satelliet te bereiken.
Problemen
De vlekkeloze lancering gebeurde na twee dagen van opeenvolgend uitstel omwille van technische en meteorologische problemen. Ook donderdag zorgde een laag hangend en dicht wolkendek voor herhaalde verschuivingen van het vertrektijdstip, voor en tijdens een lanceervenster dat om 19.08 uur Belgische tijd was opengegaan en dat om 21.07 uur weer zou sluiten.
Voor de NASA is de geslaagde lancering van de eerste Plutosonde opnieuw een grote meevaller, nadat zondag in Utah na een reis van 4,5 miljard km een onbemande sonde is teruggekeerd met de eerste stalen stof van een komeet. Wetenschappers zijn ondertussen wild enthousiast over het materiaal dat de sonde Stardust heeft verzameld en aangeboden.
 

2006 - WORLDEXPLORER
Google