WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Nieuwzeelandse zeeleeuw

De Nieuwzeelandse zeeleeuw of Phocarctos hookeri. Grootte : mannetje lichaamslengte drie tot 3,4 meter, gewicht onbekend. Wijfje veel kleiner, zelden langer dan twee meter. Uiterlijk : middelgrote, donkerbruine, roodachtige of bruingele zeeleeuwen; volwassen mannetjes gewoonlijk donkerder, met mahoniebruine manen; wijfjes zandkleurig of geelachtig.
Verspreidingsgebied : plant zich voort op de eilanden ten zuiden van Nieuw-Zeeland, met name Enderby-eiland van de Auckland-archipel, en op Campbell-eiland verder naar het zuiden. Niet-parende dieren verschijnen zo nu en dan op Macquarie-eiland, de Snares-eilanden en het zuiden van Nieuw-Zeeland zelf.
Hoewel de Nieuzeelandse zeeleeuw nauw verwant is aan de Australische zeeleeuw (voor sommige amateurs nauw genoeg om ze beiden in één en hetzelfde geslacht onder te brengen) is de Nieuwzeelandse soort iets kleiner, heeft een veel vriendelijker, minder agressieve aard en de neiging dicht tegen elkaar te kruipen voor de warmte. De bullen verschijnen in oktober op de stranden van hun voortplantingsgebieden, de zuidelijke thuis-eilanden. De wijfjes volgen in november en in december en vormen kleine harems, die door de overheersende mannetjes worden aanvaard en verdedigd tegen rivalen. Met een agressieve houding van brullen en vechten houden zij zich de jongere bullen van het lijf. De jongen worden van december af geboren en de paring volgt spoedig daarna. In de nazomer gaan de harems uiteen; de bullen verspreiden zich en de wijfjes dwalen af naar zee vanwaar ze gedurende het najaar en de winter bij tussenpozen terugkomen om hun jongen te voeden. In de negentiende eeuw zijn de Nieuwzeelandse zeeleeuwen zwaar bejaagd om hun traan en vacht, maar thans beginnen zij zich te herstellen. De totale populatie kan nu de 50.000 hebben bereikt.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be