Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Nigelle
Nigella
sativa.
De nigelle behoort tot de sterk verspreide familie van de
ranonkelachtigen en komt met ongeveer twintig soorten vooral in
de landen rondom de Middellandse Zee voor. De nigelle is een
��njarige plant die een hoogte van ongeveer veertig cm bereikt
en van het voorjaar tot de herfst bloeit. De vermenigvuldiging
geschiedt door bijtijds in het voorjaar te zaaien. De vruchten
vormen vijfvakkige vruchtdozen die, wanneer ze rijp zijn,
ingezameld worden; na het drogen worden de zaadjes eruit
geschud. De nigelle is verwant met de in onze tuinen groeiende
Nigella damascena of juffertje-in-het-groen. De zaden van de
nigella zijn zwart en lijken op die van de ui. Ze smaken
aanvankelijk bitter, maar even later scherp en peperachtig. Als
specerij wordt de nigelle gebruikt in Egypte, de landen van het
Midden-Oosten en in India. Ook in de Europese keuken wordt de
nigelle wel toegepast. De gedroogde zaadjes worden op brood en
bakkerswaren gestrooid. De maagslijmwand wordt door de nigelle
niet geprikkeld, maar omdat het zaad enkele giftige stoffen
bevat, is gebruik in grote hoeveelheden af te raden. In Engeland
wordt de nigelleplant 'love-in-a-mist' en 'devil-in-the-bush'
genoemd.