W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

De nijlkrokodil

Orde : Crocodylia - familie : Crocodylidae - geslacht : Crocodylus en soort : Nijlkrokodil. De Nijlkrokodil is ��n van de grootste van de dertien soorten van de Crocodylidae-familie.
Gekleed in een harnas van beenachtige platen en bewegend als een tank, lijkt de nijlkrokodil wel een wezen uit de prehistorie. Met zijn lange staart, die gebruikt wordt om snel door het water te kunnen bewegen, en zijn grote kaken met ruim zestig puntige tanden, is dit reptiel een dodelijke jachtmachine. Hoewel zijn naam anders suggereert komt de nijlkrokodil in veel delen van Afrika voor. Hij leeft in meren, rivieren en moerassen, en soms langs stranden of net buiten de kust. Deze krokodillen wagen zich zelden ver van het water. Alleen als hun water opdroogt, zullen ze het land opgaan om een nieuwe plek te vinden.
Krokodillen zijn vleeseters en eten vis, schildpadden en zoogdieren zoals zebra's, jonge nijlpaarden, katachtigen en zelfs mensen. Jonge krokodillen eten kleine prooien zoals kikkers en insecten. Om eten te vangen gebruiken volwassen exemplaren allerlei jachttechnieken, van het bestormen van een prooi tot het opdrijven van scholen vis met hun staart. Ze liggen vaak uren te wachten aan de rand van het water, waar alleen hun ogen bovenuit steken, tot andere dieren er komen drinken. Hij grijpt zijn prooi door plotseling uit het water te schieten, waarbij hij de kop van de prooi tussen zijn kaken neemt, of hem met zijn staart tegen de vlakte slaat. Vreemd genoeg kan een nijlkrokodil wel een jaar zonder voedsel.
De nijlkrokodil komt in de meeste van zijn leefgebieden in grote aantallen voor, maar is zeer zeldzaam in Egypte en wordt bedreigd in West-Afrika. Een in Zuid-Afrika ingevoerde en wijdverspreide plant die paraffienbos wordt genoemd, zorgt ervoor dat krokodillen hun nesten verlaten. Ze worden ook bedreigd door riviervervuiling en stropers, die de krokodil doden om zijn huid. In sommige Afrikaanse landen zijn ze beschermd.
Voor zo'n wreed uitziend dier, is de vrouwtjeskrokodil een enorm zorgzame moeder. Na het paren graaft ze een nest in een zandige oever en legt daar ongeveer vijftig eieren in, die uitgebroed worden door rottend nestmateriaal. Ze blijft in de buurt om roofdieren op afstand te houden. Als de eieren uitkomen roepen de jongen met tsjirpende geluidjes om hun moeder. Het vrouwtje graaft ze uit en brengt ze in haar bek naar nabijgelegen water. De kleintjes verblijven in een goed beschermde omgeving met de jongen van het vorige seizoen. Ze verlaten de groep pas als ze ongeveer twee jaar oud zijn.
Volwassen dieren leven in groepen van twintig of dertig tot soms een paar honderd krokodillen. Er is een strikte rangorde. Grote, dominante mannetjes verjagen de kleinere exemplaren, maar er wordt opvallend weinig gevochten. Tegen de middag gaan ze naar het water om te jagen. Soms slikken ze stenen als ballast, zodat ze lager in het water liggen en minder zichtbaar zijn.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be