W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Noordamerikaanse graafslangen

Graafslangen van het geslacht Chionactis (in de Verenigde Staten shovel-nosed snakes genoemd) worden aangetroffen in de zuidwesthoek van Noord-Amerika waar ze voorkomen in dorre, zanderige of rotsachtige woestijngebieden. Onder de aanpassingen voor een leven onder de grond bevinden zich gladde glanzende schubben en een afgeplatte kop. Deze slangen zijn klein, gewoonlijk minder dan dertig cm lang, en voeden zich met ongewervelde dieren zoals schorpioenen, spinnen en krekels, en de larven van kevers, enzovoort. Er worden twee soorten erkend. Beide zijn roomkleurig of geel en hebben een reeks zwarte ringen op de rug. Sommige hebben bovendien secundaire ringen die afhankelijk van de soort of ondersoort zwart of rood zijn. Van de westelijke graafslang worden vier ondersoorten erkend, van de Sonora-graafslang twee.

  • Chionactis occipitalis, de westelijke graafslang
    - C.o.annulata, de graafslang uit de Coloradowoestijn
    - C.o.klauberi, de Tucson-graafslang
    - C.o.occipitalis, de Mojave-graafslang
    - C.o.talpina, de Nevada-graafslang

  • Chionactis palarostris, de Sonora-graafslang (zie foto)
    - C.p.organica, de Organ Pipe-graafslang, wordt aangetroffen in het uiterste zuidwesten van Arizona, voornamelijk in het Organ Pipe Cactus National Monument, en in naburige delen van Sonora, Mexico.
    - C.p.palarostris : komt alleen in Mexico voor.

C.palarostris is de kleurrijkste van de twee en heeft brede rode zadels tussen de zwarte ringen. C.occipitalis heeft kleinere rode zadels, maar bij sommige populaties, bijvoorbeeld C.o.occipitalis uit de Mojavewoestijn, zijn deze zadels geheel afwezig. Omdat ze dezelfde gewoonten hebben en oppervlakkig gezien op elkaar lijken, worden ze samen behandeld.
Het zijn woestijnslangen waarvan het leefgebied onder meer bestaat uit zandlagen die rond droge rivierbeddingen kunnen worden aangetroffen en grintachtige en rotsachtige woestijngebieden, typisch cactusland. Het houden van beide soorten is uiterst plezierig. Ze hebben een zandlaag van ongeveer vijf cm nodig waarin ze zich kunnen ophouden en een dieet van krekels, larven, enzovoort. Een klein deel lijkt niet graag krekels te eten en wordt snel mager; in dit geval probeert u ander voedsel totdat er een acceptabel dieet is gevonden. Ondanks hun woestijnachtergrond hebben ze altijd drinkwater nodig, anders drogen ze snel uit. Sommige exemplaren geven er de voorkeur aan van de zijwanden van het terrarium te drinken nadat deze besproeid zijn. Een temperatuur van ongeveer 25-30 graden Celsius lijkt geschikt, een temperatuurgradatie door een verwarmingskabel of -kussen wordt aanbevolen. Ze kunnen met een peilstift betrekkelijk gemakkelijk worden gesekst en fokken zou mogelijk moeten zijn. Wel moet er dan een vochtige onderlaag worden aangebracht waarin de eieren kunnen worden gelegd.
Deze slangen lenen zich goed voor een natuurlijke inrichting van hun onderkomen waarbij rotsen, cactusskeletten en levende planten gebruikt kunnen worden. Ook kunnen ze voorzicht met andere woestijnreptielen in een ruimte worden gehouden, bijvoorbeeld met geringde gekko's, aangezien ze geen neiging vertonen gewervelde dieren te eten tenzij deze veel kleiner zijn dan zijzelf.
Vanwege hun gravende levensstijl zijn ze niet altijd zichtbaar. Ze zijn altijd 's avonds actief, ongeacht of het terrarium verlicht wordt.
C.palarostris is ongetwijfeld de aantrekkelijkste soort, maar ook de moeilijkst verkrijgbare. In haar verspreidingsgebied wordt ze beschermd omdat dit gebied in het Organ Pipe Cactus National Monument ligt. Alle vormen zijn aantrekkelijk en interessant, en het feit dat er weinig bekend is over deze soort, vooral met betrekking tot hun voortplanting, zou haar aantrekkingskracht alleen groter moeten maken.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be