W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Dier - algemeen

De noordelijke kuststrook

De noordelijke en noordoostelijke kuststrook van Australi� vormt de rand van het Noordelijk Territorium en Queensland. In Queensland reikt de kuststrook landinwaarts tot de Grote Waterscheiding (Great Divide). De kuststrook bestaat uit tamelijk droge, tropische savannen, doorspekt met een groot aantal kleine, afzonderlijk gelegen weelderige regenwouden.
Het meest ongewone aardrijkskundige verschijnsel van het gebied is het Grote Barri�re Rif (zie foto). Het is een zeer lange keten van van koraalriffen en eilandjes, die zich min of meer evenwijdig aan de kust van Queensland over een afstand van meer dan tweeduizend kilometer uitstrekt. De afstand van het Grote Barri�re Rif tot het vasteland van Australi� loopt uiteen van nauwelijks elf km tot meer dan driehonderd km. De meeste eilanden zijn voor de mens onbewoonbaar en daarom een paradijs voor veel zeevogels zoals noddy's (bruine sterns), sterns en witbuikzeearenden. Er leven ook veel zeedieren, bijvoorbeeld de soepschildpad of groene zeeschildpad. In de zee rond de eilandjes van het Grote Barri�re Rif zwemmen talloze mooie vissen, zoals juffertjesvissen, koraalvlinders, doktersvissen en lipvissen.
Koraalriffen worden gevormd door de skeletten van koraalpoliepen. Een aantal zeedieren voedt zich met koraalpoliepen. De doornenkroon-zeester bijvoorbeeld verorbert, zo zegt men, zo'n acht vierkante meter levend koraal per jaar. Deze zeester heeft zich de laatste tijd sterk uitgebreid, zonder dat men weet wat daarvan de oorzaak is. Het gevolg is dat er door de doornenkroon-zeester steeds meer koraalrif vernield wordt. De biologen maken zich daar echter niet al te ongerust over. Ze menen dat een dergelijke situatie zich in het verleden al meer zal voorgedaan hebben, zonder dat dit door wetenschapsmensen werd opgemerkt. Ze vertrouwen erop dat er tijdig een nieuw natuurlijk evenwicht zal ontstaan, waardoor de riffen behouden zullen blijven.
De Australische regenwouden zitten vol dieren die zich voeden met vruchten en insecten. Men vindt er vooral veel vreemde, schitterend gekleurde vogels. Er zijn verschillende soorten prieelvogels, elk met hun eigen manier om een nest te bouwen. De gevlekte kraagvogel en de satijnvogel maken zelfs een soort van laan, omgeven door twee muren van takjes en plaveien die zorgvuldig met schelpen, bloemen, botjes, veren en kiezelsteentjes. De goudprieelvogel bouwt rondom de stammen van jonge boompjes en struiken een piramidevormige ruimte. Die ruimte is soms meer dan twee meter hoog en zestig cm in doorsnede en is gewoonlijk voorzien van een 25 cm hoge versierde toegangsweg.
De meeste van de ongeveer veertig soorten paradijsvogels leven op Nieuw-Guinea, maar er leven twee soorten op de Molukken en vier soorten in Noordoost-Australi�. Drie hiervan staan bekend als geweervogels en de vierde soort wordt trompetparadijsvogel genoemd.  De Australische paradijsvogels hebben niet zo'n schitterend verenpak als hun verwanten in Nieuw-Guinea. De mannetjes maken de vrouwtjes het hof door een kleurige show, waarbij ze hun prachtige veren uitspreiden, danspassen en buigingen maken en sommige soorten vertonen zelfs acrobatische toeren.
De casuarissen zijn de grootste vogels die in de Australische wouden leven. Er zijn drie soorten. Het zijn vogels die niet kunnen vliegen. De helmcasuaris heeft felrode lellen aan zijn nek hangen. Hij is grotendeels zwart. Zijn kale nek en kop zijn overdekt met een patroon van fel paarse en blauwe kleuren. De helmcasuaris heeft een grote, bruine kam op zijn kop. Die kam gebruikt hij bij zijn hofmakerij, maar hij gebruikt hem ook om zich een weg te banen door de dichte ondergroei van het regenwoud.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be