WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De noordkaper

De noordkaper of Eubalaena glacialis. Grootte : lichaamslengte veertien tot 27,5 meter. Zuidelijke populaties kunnen iets groter zijn dan de noordelijke. Gewicht tot ongeveer 75.000 kg. Speklaag vijftien tot dertig cm. Uiterlijk : een grote, vette walvis met een sterk gewelfde onderkaak die de baarden van wel twee en een halve meter lang bedekt. De kruin van de kop en de rug vormen een vrijwel ononderbroken lijn. Kleur op de rug zwart tot donkerbruin, met soms grijze of witte vlekken op de onderbuik, borstvinnen en onderkaak. Aan de kop plekken van lichte, ruwe, hoornachtige huid die het gezicht 'versieren', en een witte of geelachtige hoornknobbel, muts genaamd, op het puntje van de neus; dit is een door parasieten veroorzaakte woekering.
Verspreidingsgebied : over de hele wereld in gematigde en koele zeeŽn, voornamelijk in het warme water van het Noordatlantische Golfstroomgebied. De wijfjes gaan vaak naar ondiep water om te werpen. Drie geografisch bepaalde ondersoorten worden onderscheiden : E.g.glacialis, E.g.japonica en E.g.australis.
De noordkaper kwam vroeger ook wel in de Noordzee en is tweemaal in de Oostzee aangetroffen. Van de Nederlandse kust is geen aanspoeling bekend, van de Belgische kust ken men ťťn stranding, in 1751 in Blankenberge.
Deze soort wordt spaarzaam aangetroffen in de gematigde delen van de oceanen, van Newfoundland, Noordwegen en de Aleoeten tot Zuid-Amerika en AustraliŽ. Men kent verschillende plaatselijke populaties; er zullen in het verleden nog wel andere hebben bestaan, want noordkapers zijn eeuwenlang bejaagd waar zij ook maar verschenen en ondanks de bijna wereldwijde bescherming sinds 1935, hebben de populaties zich nooit meer geheel hersteld.
Noordkapers leven alleen of in groepjes van twee tot vijf dieren; zij voeden zich door met open bek vlak onder de oppervlakte van de zee te zwemmen, scheppen al zwemmend zeer fijn plankton op. De jongen worden vroeg in het voorjaar geboren na een dracht van een jaar of langer, en meten dan zes meter.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be