WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Noorse Boskat

De Noorse Boskat of de Viking-kat. Een groot, langharig Noors ras. In Noorwegen wordt hij officieel Norsk Skogkatt genoemd. In de negentiende eeuwse Noorse folklore is het een betoverde kat, een sprookjeskat. In Frankrijk wordt hij Chat des Bois Norvťgiens genoemd, in Duitsland Norwegische Waldkatze en zijn Engelse benaming luidt Norwegian Forest Cat. In Nederland en BelgiŽ wordt hij soms liefkozend 'de Noor' genoemd.
Uiterlijk
Een grote, lange kat, met lange, stevige poten, langharig, met een volle kraag, een volbehaarde staart en pluimpjes op de oren. Qua grootte lijkt hij op de Maine Coon. De lange bovenvacht is glanzend en waterafstotend. De zachte, dikke ondervacht beschermt hem tegen de kou. De wintervacht is dikker dan de zomervacht. Dit betekent eens per jaar sterk verharen.
Legendes
In de Noorse mythologie wordt gewag gemaakt van reusachtige katten. Eťn daarvan was zo zwaar, dat zelfs de god Thor niet in staat was om hem op te tillen. De zegekar van Freya, de blonde, blauwogige godin van de liefde en schoonheid, werd door twee sterke katten getrokken. Stervelingen die bakken melk in hun velden voor katten klaarzetten, konden rekenen op haar bescherming ten aanzien van hun gewas. Van Freya is onze 'vrijdag' afkomstig. Dit werd een populaire dag om op te trouwen. Als de zon tijdens een trouwdag scheen, werd van de bruid gezegd dat ze 'de kat goed te eten had gegeven', dat wil zeggen dat ze de katten van de godin niet had beledigd. Die laatste had op haar beurt voor zon op de trouwdag gezorgd. Katten dienden de godin Freya omdat hun vruchtbaarheid een afspiegeling was van die van haar. De vroege christenen deden Freya als heks in de ban. Ook katten werden als kwade krachten beschouwd en werden, in handen van vromen, op allerlei manieren gemarteld en gedood.
De feiten
Hoe de Noorse Boskat in Noorwegen terecht kwam weten we niet echt. Er zijn zes theorieŽn in omloop. We weten wel dat ze eeuwenlang een boerenkat is geweest, waar niet veel aandacht aan werd besteed. In 1912 werd voor het eerst melding gemaakt van een 'Noorse Boskat', een kater genaamd Gabriel Scott Solvfaks, maar pas in de jaren dertig begonnen kattenliefhebbers zich serieus voor deze katten te interesseren. Er werden planmatige fokprogramma's opgesteld en in 1938 werd de eerste Noorse Boskatten Club opgericht. De Tweede Wereldoorlog onderbrak echter het kattengebeuren.
Dankzij de inzet van onder meer Carl-Frederik Nordane, raakte de Noorse Boskat in de jaren zeventig weer in zwang. Hij werd al snel in allerlei landen op kattenshows gezien, waar hij met zijn geweldige formaat en prachtige vacht grote indruk maakte. In 1972 kreeg hij officieel de naam Noorse Boskat en in 1977 werd kampioensstatus verleend. Al snel werden Noren naar allerlei landen geŽxporteerd en ze zijn uit het huidige showgebeuren niet meer weg te denken.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als stoer, robuust, intelligent, snel, zelfverzekerd, kalm, bedaard, atletisch, sterk, handig, moedig, ondeugend, extravert, aanhankelijk, goedgehumeurd, speels, enz. Ze klimmen graag in bomen en moeten eigenlijk ook een tuin hebben om in te ravotten.
Kleurslagen
Alle tabbypatronen zijn erkend. Bij de Noorse Boskat zijn alle kleuren en kleurencombinaties erkend, behalve Chocolate, Cinnamon, Lilac, Fawn, Siamese aftekening en Burmeeskleuren. In Europa wordt de Noor op shows niet op zijn kleur beoordeeld, alleen op zijn vachtkwaliteit en zijn type. In de Verenigde Staten wordt hij, net als de Maine Coon, wel degelijk beoordeeld op zowel de kwaliteit van de vacht als het patroon en de kleur.

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be