WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Allerlei oceanische eilanden

Op veel eilanden, zoals op Madagascar of de Galapagos Eilanden, verschilt het dierenleven sterk van dat van het dichtstbijzijnde vasteland. Sommige van die eilanden liggen in groepen bijeen, andere helemaal apart. In de Indische Oceaan bijvoorbeeld vormen de Maldiven, de Aldabras en de Seychellen eilandengroepen, terwijl Mauritius alleen ligt. Eilandengroepen in de Baai van Bengalen zijn de Andamanen en de Nicobaren. In de Atlantische Oceaan liggen de Azoren, de Canarische Eilanden en de Kaap Verdische Eilanden als groepen bijeen en meer naar het zuiden het eenzame Ascencion en St. Helena en de eilandengroep Tristan da Cunha.
Het kleine Gough Island, dat weliswaar deel uitmaakt van de groep Tristan da Cunha maar dat apart van de andere eilanden ligt, heeft zoveel verschillende soorten terrein op zijn kleine grondoppervlak dat er altijd wel de één of andere trekvogel aanwezig is, ongeacht welke tijd van het jaar. Er komen stormvogels, albatrossen (zie foto), sterns, pijlstormvogels en jagers voor, om er maar enkele te noemen. Bovendien wemelt het er van de geelkuifpinguïns of rotsspringers, die hun eieren in holtes van de rotsachtige bodem leggen.
Sommige atollen en vulkanische eilanden in de Grote Oceaan, zoals de Hawaï Eilanden, de Gemeenschaps Eilanden en Tahiti liggen nog verder verwijderd van het vasteland. Het verschijnsel van adaptieve radiatie dat Darwin bij de vinken en de schildpadden van de Galapagos Eilanden aantrof en dat ook voorkomt bij de papegaaien en de hagedissen van West-Indië, doet zich eveneens voor bij de honingkruipers van Hawaï. Er zijn negen verschillende soorten honingkruipers, allemaal afstammelingen van één gemeenschappelijke voorouder, die verwant is aan de tangara's. Hawaï en de Gemeenschaps Eilanden tonen eenzelfde verscheidenheid van vorm in hun landslakken. De vogels van Hawaï zijn in hoofdzaak afkomstig uit Amerika en de insecten en de planten komen oorspronkelijk grotendeels uit het Verre Oosten.£
Op Aldabra, een eiland in de Indische Oceaan, leven ongeveer 80.000 reuzenschildpadden die in eenzelfde soort verhouding leven met de witkeelral als de karmijnkleurige bijeneters met de reuzentrap in Afrika. Op enige afstand van de reuzenschildpad volgt de niet-vliegende witkeelral langzaam om de insecten te verorberen die door het enorme reptiel worden opgejaagd. Een bijzonder interessant vogelleven treffen we aan op Mauritius en de Seychellen, eveneens in de Indische Oceaan : de Mauritius-torenvalk, de zeldzaamste valk ter wereld, de roze duif en een soort parkiet. Tot de inheemse vogels van de Seychellen behoren de dwergooruil van Mahé, de paradijs-vliegenvanger van La Digue, en de Seychellen-fodi, een soort wevervogel die voorkomt op Cousin, Cousine en de Frigate Islands.
De Canarische Eilanden zijn van alle eilanden in de Atlantische Oceaan het rijkst aan dieren die in het wild leven. Daartoe behoort onder andere de uiterst zeldzame monniksrob. De naam van de eilanden wijst er al op, dat er veel vogels leven, niet alleen de kanarie waaraan de eilanden hun naam te danken hebben, maar ook de Trocaz-duif en de zeer zeldzame laurierduif. Deze laatste, die zich voedt met de bessen van de laurierboom, nestelt in diepe, ontoegankelijke kloven waar hij, in tegenstelling tot de meeste duiven van zijn soort, maar één ei per keer produceert.
Een andere inheemse vogel, de Berthelot-pieper, verblijft meer op de grond dan in de bomen. Moeder-pieper is de liefdevolle verzorging en bescherming zelve : waagt een vijand het haar jongen te bedreigen, dan begint ze te sjirpen en te waggelen alsof ze gewond is en lokt zo de aanvaller weg van haar kroost.
Tot de hagedissen die de schietpartijen van de eerste kolonisten hebben overleefd, behoort onder andere de Canarische hagedis, die zich zowel thuisvoelt op zeeniveau als op hoogten van meer dan drieduizend meter. De boeren zijn niet erg gesteld op dit dier, want behalve insecten, kleine gewervelde dieren en een enkel kadaver, lust hij ook graag tomaten en andere vruchten.
De Atlantische hagedis en stekluis hagedis zijn twee andere soorten, die uitsluitend op de Canarische Eilanden voorkomen. Een vierde soort, de Simony's hagedis, is kortgeleden uitgestorven.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be