WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Ocicat

Een Amerikaans ras van gevlekte katten, oorspronkelijk een mengsel van driekwart Siamees en een kwart Abessijn, met latere inkruisingen van American Shorthair. De naam Ocicat is een combinatie van ocelot en cat. Twee andere namen werden in de beginjaren van deze kat gebruikt : Ocelette, omdat hij er als een kleine ocelot uitzag en Accicat, omdat de eerste opdook als een gelukstreffer in een ander fokprogramma. Deze kat is wel eens beschreven als de spinnende stip.
Uiterlijk
Een grote, gespierde, gevlekte, kortharige kat met een gemiddelde lichaamsbouw, niet overdreven gedrongen of hoekig. Met andere woorden, een huiskat met het oorspronkelijke uiterlijk van zijn wilde voorouders. Ondanks het sterke Siamese element in het uitgangsmateriaal, leidden de latere fokprogramma's juist weg van de Siamese lichaamsbouw, waardoor hij niet dat slanke, lange oosterse type heeft geŽrfd.
Geschiedenis
De eerste Ocicat zag het licht in 1964, gefokt door Virginia Daly uit Michigan, Verenigde Staten. Dit katertje was een toevallig bijproduct van een fokprogramma dat erop was gericht een Siamees met Abessijnse aftekening op de points te fokken. Hij kwam voort uit een dekking van een Chocolate Point Siamese kater, een kampioen, met een hybride poes. Deze poes zelf had als ouders een Seal Point Siamese kater en een Abessijnse poes.
In het nestje bevond zich, geheel onverwacht, een golden spotted of bruin gevlekt katertje. Hij werd Tonga genoemd en was de allereerste Ocicat. Omdat hij geen deel uitmaakte van het officiŽle fokprogramma, werd hij als huiskatje verkocht en gecastreerd. Virginia Daly's interesse voor een plan om een gevlekte kat te ontwikkelen kreeg echter vastere vorm. En toen zij de dekking herhaalde en nog meer gevlekte kittens kreeg, hield zij die, waardoor ze de stamouders werden van wat later een opwindend nieuw ras zou worden. Een Amerikaanse fokker, Tom Brown, nam het plan over en zette een goed doortimmerd fokprogramma op. Tegen 1970 had hij vijf generaties Ocicats gefokt.
Persoonlijkheid
Deze katten worden vaak beschreven als aanhankelijk, vriendelijk, gezellig, intelligent, trouw, gelijkmoedig en lief. Er wordt beweerd dat hij opvallend gemakkelijk is te trainen.
Kleurslagen
De typische kleur is lichtbruin of tawny. Er zijn nog andere kleurslagen, hoewel alle gevlekt zijn.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google