W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     


Rubriek : Archeologie

Oeroude dolfijnen gevonden in Nederland

Twee verzamelaars hebben in Nederlands Brabant onafhankelijk van elkaar oeroude en zeer zeldzame resten van dolfijnen gevonden. Het gaat om de snuit van een spitssnuitdolfijn en een schedeltje van een kortsnuitdolfijn. De vondsten wijzen er op dat de Noordzee vijf tot tien miljoen jaar geleden veel warmer was dan nu, aldus een geoloog van het Oertijdmuseum in Boxtel.

Een Wageningse bioloog vond de snuit van de spitssnuitdolfijn eind vorig jaar tijdens een duik in een recreatieplas nabij Mill. Hij dacht dat het ging om een walvisbot, maar een zeezoogdierdeskundige stelde onlangs vast wat het echt is. Mogelijk gaat het zelfs om een totaal nieuwe dolfijnsoort.

Oudste vondst ter wereld
Een Limburgse verzamelaar vond enkele weken eerder een schedeltje van een kortsnuitdolfijn tussen het zand. Het schedeltje behoorde vijf tot tien miljoen jaar geleden toe aan een dolfijn die nauw verwant is aan de rivierdolfijn uit het Amazonegebied in Zuid-Amerika. De vondst blijkt de oudste ter wereld en de meest complete ooit gedaan in Nederland.

Het is volgens het Oertijdmuseum voor het eerst sinds 1930 dat in Nederland resten van dolfijnen zijn gevonden. De dolfijnen hebben geleefd in het plioceen of het mioceen. In die tijd lag Nederland voor driekwart onder water en was Eindhoven nog een kustplaats. De temperatuur van het zeewater moet mediterraan zijn geweest.

Zand van de toenmalige zeebodem is opgezogen voor de aanleg van de nieuwe snelweg A50 (Eindhoven-Oss). Verzamelaars troffen tussen het zand nog veel meer resten van het fossiele zeeleven aan. Het gaat om slakken, schelpen, haaien, vogels, zeehonden en walvissen.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google